Според германските медии VW планира да намали базовата каталожна цена за своя преработен ID.3 под границата от 40 000 евро. В момента моделът се предлага в Германия от 43 995 евро.

Цената беше добавена в началото на декември, когато Volkswagen значително намали гамата ID.3 и обяви ревизирана версия. Това ново издание беше представено тази седмица – но не и цената. Затова стартовата цена за ID.3 Pro с 58 kWh батерия засега остава 43 995 евро.

Представители на VW, включително главният изпълнителен директор Оливър Блум, се обявиха срещу ценовата битка през последните седмици, след масивните намаления на цените от страна на Tesla. Изглежда обаче, че германският автомобилен производител иска да намали цената и на своя ID.3, съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на запознати.

Въпреки това, Blume няма да трябва да преразглежда позицията си относно ценовите битки, тъй като основната версия на Model 3 на Tesla вече струва почти същото като ID.3 Pro. В крайна сметка понижаването на цената на ID.3 официално не е намаление на цената, а по-скоро новата цена за (повторно) представен модел.

В резултат на недостига на полупроводници Volkswagen реши да използва това, което беше налично за по-скъпи модели с по-големи батерии. Базовият модел ID.3 с батерия от 45 kWh (трябваше да струва под 30 000 евро) беше изваден от пазара. Вероятно скоро ще се завърне. Но цената остава неизвестна.

Според Handelsblatt VW ще съобщи цените най-късно в края на април. Така че точно преди началото на предварителните продажби. Не е ясно обаче дали това е вярно и за модела с 45 kWh или базовият вариант ще бъде пуснат по-късно. Във всеки случай VW вече обяви, че ще бъде наличен VW ID.3 с по-малка батерия (от версията с 54 kWh).