Брилянтният 911 Dakar се среща с оригиналното 4WD Porsche, като две итерации на офроуд спортни автомобили се срещат лице в лице

Ах, Rothmans срещу Roughroads. Това показва напредък, нали?

Сега брандирането на цигари може да бъде силно недоволно, но не можете да спорите, че са знаели как да направят добра ливрея за моторни спортове преди 40 години. 953 пристигна на върха на връзката на Porsche с Rothmans и изглеждаше толкова добре на претендента за Дакар, колкото и на колата 956 на Льо Ман. Но достатъчно за начина, по който изглежда. Що се отнася до 4WD Porsche, това е техният генезис. Първият изобщо. Преди Cayenne беше само миг. Колкото и състезателен автомобил, той беше тестов стенд, проправящ пътя за 959 през 1985 г.

Беше ли успешно? 

Твърде правилно беше. Porsche участва в три в 7000-милното състезание Париж-Дакар през 1984 г. и точно този автомобил, екипаж от Рене Метге и навигатор Доминик Льомоан, печели като цяло. Имаше много общо със стандартния шосеен автомобил 911: освен че степента на компресия беше намалена, за да му помогне да работи с развалено гориво, 3,2-литровият двигател е почти стандартен. Системата 4WD очевидно не беше. Мощността се разпределя 31:69 отпред към задната част, а централния диференциал може да се заключва ръчно. Междувременно беше монтирано предно окачване с двойни носачи и повдигнатата платформа осигури 270 мм ход на колелата.

Има ли новият 911 Dakar толкова? 

Като се има предвид, че има само 50 мм повече пътен просвет в сравнение с обикновен 911 (максимум 191 мм повдигнат е толкова високо), това е много малко вероятно. Но това е пътна кола, а не състезателна. Той търгува със славата и репутацията на състезателя, но няма да се заеме със Сахара с толкова голямо удоволствие. Не на последно място, защото има само 67-литров резервоар за гориво, докато 953 има два – 120-литров в носа и друг 170-литров резервоар зад седалката на водача.

Кое е по-бързо? 

Този, който също е 10 пъти по-тих. Безшумното 953 трябва да се запише като едно от най-дръзките Porsche-та, завъртали някога колело. Забавно е, но 1235-килограмовата рали кола има съотношение мощност/тегло само от 180 конски сили на тон. 1605-килограмовият 911 Dakar, оборудван с 3,0-литров плосък шестак с двойно турбо 473 к.с., може да се похвали с 295 к.с. на тон. И мигновена кутия с двоен съединител за ускорение от 0 до 100км/ч за 3,4 секунди. Porsche са направили много отдолу, за да му позволят да се справи извън пътя, и за да бъдем честни, той се държи доста добре, докато пътуваме през Саут Даунс.

Как е рали автомобилът извън пътя? 

Истинска сделка. Да, новият Dakar е способен и цивилизован комплект, подходящ за приключения с палатки на покрива на миля или две извън утъпкания път, но 953? Просто го насочвате към пейзажа и го оставяте да се разкъса. Това беше първият спортен автомобил, спечелил могъщия маратон в пустинята. Нищо не го фазира. Да, той е физически и изморителен за шофиране, но също така е с голямо сърце, меко пружиниран и безкрайно здрав.