Кой иска да навие собствения си часовник, вместо да остави батерията да поеме напрежението? Не са много, обзалагаме се

Механизмът с ръчно навиване има момент. Нека да разберем това – докато навлизаме все по-навътре в света на AI, механичен часовник, който се нуждае от захранване чрез короната, става все по-популярен. Въпросът е защо?

Всички механични часовници някога е трябвало да се навиват ръчно. Автоматичният механизъм, при който въртяща се тежест навива пружината, е поставен за първи път в джобните часовници през 1700 г., но не влиза в редовна употреба до разпространението на ръчния часовник през двадесетте години. През първите няколко десетилетия на ръчните часовници мнозинството продължиха с ръчно навиващия се механизъм. Но автоматичното беше най-новото и постепенно ставаше все по-разпространено. По времето, когато автоматичните хронографи бяха въведени в края на шейсетте години, автоматичното навиване се превърна в предпочитания двигател за часовници.

Малко след това обаче, Роджър Мур носеше ефектен дигитален часовник в  Live and Let Die от 1973 г.  и официално постави началото на електронната ера.

В този момент хората с радост биха платили цената на нова кола за часовник, който ги кара да изглеждат като Джеймс Бонд.

Не продължи, разбира се. През осемдесетте години дигиталните часовници – заедно с всички часовници, захранвани с батерии – вече не са запазена територия на плутократи и супер шпиони.

Това остави празнина на пазара. Хората, които искаха луксозни часовници, започнаха да се връщат към механичните. През 90-те години започва ренесансът на механичните часовници, при който традиционните часовници не само отказват да изчезнат, но стават все по-популярни.

Това прераждане беше водено от автоматично движение. Но тогава някой каза: „Чакай, какво е още по-олдскул от автоматичния?“ Различни марки започват да пускат на пазара „ръчно навита“ в същия тон като „ръчна изработка“, като нещо желано, екстра шикозно, въпреки че всичко, което наистина са направили, е да направят крачка назад във времето.

Има някои предимства на часовника с ръчно навиване, който има по-малко работни части. Изперкали типове спорят безкрайно за автоматично срещу ръчно. Но както и при колите, хората избират предимно ръчни за участието и усещането. И тъй като всички прекарваме повече време привързани към различни екрани, не е чудно, че много от нас си падат по малко ретро чар.