Type 10 е напълно модерна версия на британска икона. 

Неподходящата концепция на луксозен Mini Cooper, произведен в каросерия, се появи на сцената на Swinging London в началото на 60-те години.Няколко години след оригиналното Mini. В този епизод на  American Tuned се появяваме от американската страна на Puget Sound.За да разгледаме канадски Mini restomod.Който си спомня тези опияняващи времена. Наречете това North American Tuned.

От произведения през 1963 г. Morris Mini на легендата на Питър Селърс от Hooper – представен в продължението на Pink Panther A Shot in the Dark. До „Mini De Ville“ от Harold Radford & Co, един от които Селърс подарява на тогавашната си съпруга Брит Екланд.На богатото на кожа и орехи Mini “Margrave” на Wood & Pickett, предпочитано от господата Ленън и Маккартни. Mini Coopers, конструирани в каросерия, са продукт на интензивен поп-културен момент.

Бързо напред, около 60 години, и този проект на Mini взема духа на тези оригинали и го връща назад към 2020. Добавете цел за представяне на спортен автомобил и някои гениални интериорни декорации, вдъхновени от минималистичен дизайн на мебелите.

И ще получите Type 10: богато обзаведен Mini, роден във Ванкувър, Британска Колумбия, който получава мощност от напълно модерно задвижване.

Обърнат 2,0-литров четирицилиндров Honda K20 плюс диференциал с ограничено приплъзване. И шестстепенна ръчна скоростна кутия осигуряват сравнително невероятни 230 к.с. С обща маса в диапазона от 800 кг. съотношението мощност/тегло на това Mini е по-близо до територията на Porsche Cayman.  

Проектът Type 10, роден от плодотворно сътрудничество на технически и дизайнерски опит, надхвърля типичната модификация на автомобила. Това е прототипът на повторяема формула, която може да струва над 300 000 лева.На автомобил, ако проектът бъде напълно реализиран. Голяма сума за стандартно Mini Cooper, разбира се, но като се имат предвид човекочасовете, необходими за постигане на нивото на интериорни детайли и производителност на Type 10, двойните шест цифри не изглеждат толкова пресилени. Ако беше достатъчно добро за инспектор Клузо…

Наистина, Type 10 запазва „булдог“ позицията и компактния чар на Mini, но го инжектира със съвременен усет и сила на пътя, почит към потенциала за представяне на Mini и мястото му в популярната култура. Той илюстрира мистериите на автомобилната алхимия – перфектна комбинация от исторически чар и възможностите на съвременните технологии.