Той ще дебютира в Имола след малко по-малко от месец и включва поразителна нова ливрея, вдъхновена от „глутница лъвове“

Peugeot свали капаците на своята преработена състезателна кола 9X8 . Която ще се състезава в Световния шампионат за издръжливост на FIA през 2024 г. Заглавието на новия външен вид е доста драматичен заден спойлер, което е жалко, защото все повече харесвахме чудото без крила.

Както и да е, други промени включват отпадането на съответстващата настройка на ширината на гумата от 31 см, която първоначално се изискваше от книгата с правила за Hypercar. Когато 9X8 беше разработен за първи път. Peugeot сега се изравнява с основните си конкуренти с 29 см отпред и 34 см отзад. За да се опита да осигури повече сцепление. Това също означаваше преразпределение на теглото и редизайн на екстериора, като 90 процента от каросерията беше напълно нова. 

Ще забележите и поразителния нов дизайн на ливреите, тематичен около животното, свързано с Peugeot: зайци. Имаме предвид лъвове, съжалявам!

„Измислихме дизайн, който разгръща „лъвската глава“ в различни мащаби. Тази графика, символизираща „глутница лъвове“, предава усещането за колективност, което отразява идеално ценностите на състезанията за издръжливост,” каза Матиас Хосан, дизайнер на марката Peugeot.

Все още няма потвърждение за каквито и да било механични промени, но очакваме 2,6-литровият туин-турбо V6 и двойката предно монтирани електрически мотори да са претърпели известно усъвършенстване. Все пак Peugeot споменава „радикални подобрения“.

Новият 9X8 ще направи своя състезателен дебют в Имола във втори кръг от тазгодишната кампания на WEC, като екипът на Peugeot се стреми да подобри своето пето място в шампионата на производителя през 2023 г.