електрическите автомобили
електрическите автомобили

Батериите на електрическите автомобили не трябва да се нуждаят от подмяна, но каква е ситуацията, ако се налага? TG отговаря на вашите запитвания за горяща батерия

Точно като резервоара за гориво във вашата обикновена кола, автомобилната батерия на електрическо превозно средство вероятно няма да има нужда от смяна през целия живот на превозното средство – при условие че не претърпи никакви щети. Но ще стигнем до това.

Батериите за електрическите автомобили са най -скъпият компонент. Ако обмисляте преминаване към електрическа кола или дори plug-in хибрид с някои електрически компоненти, разумно е да искате да знаете колко ще ви струва ремонтът и поддръжката. 

Казвате, че батерията трябва да издържи живота на колата?

Да, изненадващо – въпреки първоначалните опасения, че непрекъснатото зареждане и презареждане на батерията ще има същия ефект като презареждането на мобилен телефон, т.е. влошаване с времето – производителите са открили, че батериите издържат по-дълго от очакваното (с изключение на някои ранни Nissan Leaf) .

В момента производителите на автомобили смятат, че техните батерии ще издържат между 10 и 20 години. По този начин производителите, включително Nissan и Tesla, предлагат гаранции от осем години или 100 000 мили.

Защо производителите не направят всичко и не предложат гаранции за живота на батерията?

Е, както споменахме, батериите са много скъпи и тяхната издръжливост също се определя от това колко злоупотребяват с тях.

Дефинирайте „злоупотреба“.

Нетретирането на вашата батерия по правилния начин основно се свежда до непрекъснато зареждане на бързи зарядни устройства. Това води до разграждане на елементите в батериите с течение на времето — и означава, че вътре в батерията не се извършва толкова много химическа активност. 

Това е нещо, което се случва с нашите мобилни телефони, които се зареждат цяла нощ и постоянно се зареждат от нула до пълно.

В зависимост от това чии данни цитирате, 80 до 90 процента от собствениците на електрически автомобили зареждат у дома. Въпреки че това най-вероятно ще бъде решение, основано на цената – по-евтино е да зареждате у дома – домашните зарядни устройства се зареждат по-бавно. Това по-бавно зареждане е добро за батериите, тъй като предпазва елементите.

Домашните зарядни устройства могат да достигат само до 22 kW (въпреки че много малко го правят — доставката на 22 kW разчита на трифазно захранване. Помислете за ферми и други места, където има възможен търговски елемент към жилището). Повечето предлагат доставка на мощност от максимум 7kW. Това означава, че батерия от 77kWh се нуждае от около 10 часа на това зарядно устройство, за да премине от нула до пълна (повече за това също по-долу). 

Бързите и свръхбързите (известни още като бързи) зарядни устройства могат да доставят мощност до 350kW, но по-често 150kW. Това означава, че същата батерия се зарежда за много по-малко време, но не и половината от времето. 

Защо не през половината време?

Тъй като зареждането на батерията се извършва по крива; такъв, който тръгва бавно, набира скорост, достига най-добрата точка, плато и след това пада значително. Всичко е свързано със състоянието на зареждане, известно като SoC, в по-изнервящите EV кръгове. 

SoC е процентът от капацитета на вашата батерия. Шофьорите на електромобили се насърчават да зареждат между 10 процента и 80 процента, а не непрекъснато да преминават от нула до пълно. 

Това за избягване на безпокойството от обхвата ли е? 

Всъщност не. Това се прави, за да се избегне по-дълго чакане на точка за зареждане. От само себе си се разбира, че е по-лесно да се допълни нещо, ако вече има нещо там за начало. Започването от нулата винаги е по-бавен процес. 

Така че, ако постоянно използвам бързи зарядни устройства, ще трябва да сменя батерията си.

Може би… всъщност, вероятно. Освен това ще похарчите и голяма част от парите си .  

Колко струва смяната на батерия в електрическа кола?

 Ако трябва да смените батерията си, ще трябва да пъхнете ръката си в джоба си за цели £15 000. Шансовете са, че в крайна сметка ще поискате застраховката си и дори тогава вашият застраховател може да отиде толкова далеч, че да отпише колата.