AirCar получава лиценз за производство

Идеята AirCar отново полетя. Този път не е „пробен полет“ или „сертификат за летателна годност“ . Технологията всъщност се лицензира за производство. Това е вярно. Летящите коли са по-близо до реалността от всякога…

KleinVision, словашкият разработчик на първата „сертифицирана“ летяща кола, подписа споразумение за производство с Hebei Jianxin Flying Car Technology.

Не знаем колко струва сделката, но знаем, че лицензът дава на Hebei Jianxin изключителен достъп и права за разпространение на пакета от иновации за бордови автомобили на KleinVision. Споразумението обаче ограничава производството географски – предполагаме, че това означава само китайското въздушно пространство.

Ако самолетите са небесни автобуси, AirCar е настроен да оставя вятъра под крилата на отделните шофьори. След това ще прибере тези крила, след като кацне, и ще позволи на споменатите водачи да тръгнат на пътуването си по-конвенционално. Всичко е много в стил Jetsons , макар и задвижвано от двигател на BMW със 160 к.с. – макар че вероятно няма да пристигне скоро . Неща като бегълци и протокол за одобрение на контрола на въздушното движение ще трябва да бъдат изгладени.

Въпреки това, това е важен крайъгълен камък. Антон Заяц, съосновател на KleinVision, каза: „Това партньорство представлява значителна стъпка в нашата мисия да разширим глобалния достъп до революционни решения за мобилност и да стимулираме напредъка в индустрията.“

Забравете реактивния поток – ако има страна, която може да накара летящите коли да станат масови, това е Китай, нали?