Френският производител на автомобили DS интегрира ChatGPT като част от пилотен проект. Марката използва 20 000 клиенти в пет европейски страни като опитни зайчета. През следващите шест месеца той ще актуализира дистанционно различни модели , за да предостави функцията и да разбере апетита за услугата.

Какво, по дяволите, е ChatGPT?

ChatGPT – Това е нещото за програмиране с изкуствен интелект, което много хора използваха преди няколко месеца, за да пишат смешни имейли на шефовете си за това, че са се разболели.

А?

По собствените му думи „ChatGPT е най-съвременен езиков модел, разработен от OpenAI“. На истински английски това е програма, базирана на изкуствен интелект, предназначена да „разбира“ подкани, базирани на заявки, и да отговаря, имитирайки разговорния стил на хората.

За разлика от вашия дигитален асистент Amazon Alexa или Google Home, той може да отговаря на произволни въпроси по различни теми. Но отива малко по-далеч.

Например, може да поддържа разговор, да превежда от един език на друг и да създава съдържание или да обобщава контекста на имейли, съобщения и есета. Може също така да изведе настроения от анализа на текста. Доста умно, а?

Добре, какво прави ChatGPT в DS?

Това е страхотен въпрос. Когато съобщението беше направено за първи път, се чудехме същото. Но тогава ДС ни покани да дойдем да го използваме и да се убедим сами.

Как се справихте?

Честно казано?  DS иска да използва интеграцията на ChatGPT, за да разшири възможностите на своя пакет за гласово управление, който според него е доста ограничаващ. Към днешна дата Ирис е разработила сценарий за обаждане на хора, настройка на радиостанцията и настройка на климата и т.н.

Тъй като механизмът за анализ на ChatGPT може да координира вашия GPS, вашия въпрос и да разпитва неговия диапазон от знания, той може да предостави отговори на неща, докато шофирате – което може би го прави по-скоро като цифров асистент. Така че, ако откриете, че се чудите „Каква е тази странна сграда пред мен?“ можете да попитате колата и тя може би ще има отговора.

Може би?

Да, както казваме, опитът ни беше смесен. Ако го помолите да ви разкаже история за момиче на име Сара, което живее в замък и се сприятелява с дракони, то може да разкаже тази народна приказка на секундата. И можем напълно да видим стойността на това за родителите на малки деца.

Но за някои от по-простите неща, това е малко хит и пропуск. Разбира се, беше учтиво и извинително, когато не знаеше отговора.

По време на процеса на писане на имейл или изпращане на текстово съобщение, той започна добре, след което прекъсна, когато му дадохте текста, който искате да изпратите.

Звучи малко глупаво.

Честно казано към DS, имахме колата само за един час и красотата на тези видове услуги за машинно обучение е в… обучението. Колкото по-дълго прекарвате с функцията за кола, толкова по-точна става тя. То свиква с вашата фраза, вашия акцент и винаги усъвършенства знанията си, използвайки банката от данни, съхранявани в облака. Това е пилот, запомнете.

Банка с данни? Мислех, че съм гледал този филм наскоро.

Това е Bank of Dave . Междувременно в базираната в облака банка от данни на ChatGPT се съхраняват базилиони звукови файлове и програмата чува подканата ви като говорен модел, след което след като пусне „Snap“ с въпроса, изпраща подходящ предварително научен отговор.

Докато едно време това беше грубо и бавно, анализът, използващ AI, прави този процес много по-бърз от преди, като работи в реално време. Докато всеки човек въвежда в него, той ще се учи от тях и ще съхранява тези знания, за да ги разпространи на други потребители със същата подкана. Това е радостта от изкуствения интелект.

Освен това DS ни каза, че насърчава потребителите да съобщават на системата, когато е допуснала грешка, за да може да се учи по-бързо.

Какво е ChatGPT

Толкова много въпроси. Да поговорим за недостатъците на ChatGPT…

Е, като начало винаги се нуждае от връзка за данни.

Нещо повече, тази конкретна интеграция на ChatGPT има съхранявани знания само до септември 2021 г. Въпреки че знае отговора на някои неща, които са по-нови, ChatGPT може да потвърди само до тази дата… досега. DS ни казва, че ако го питате за футболните резултати от миналия уикенд, може да не ги получите.

Хм, добре. Някакви други ограничения?

Абсолютно. Изглежда не искаше да превключва между системните менюта в колата и няколко пъти отговори, че е объркан от въпроса.

Както при мненията, има официална линия. ChatGPT каза: „Нямам лични мнения или чувства, така че не мога да изразя мисли или чувства относно интегрирането с пакета за гласово управление на DS Automobiles Iris. Мога обаче да дам някои прозрения за потенциалните ползи и съображения за такава интеграция.“ По-нататък се повтарят предимствата на услугата.

Колко ще струва ChatGPT?

Всъщност първоначално е безплатно. И за всеки нов автомобил се очаква да бъде наличен в продължение на три години, като част от пакета Connect Pack Plus – който, да, носи абонаментна такса след първоначалния период. Но това не е само за чисто нови автомобили.

Всеки DS4 от 2021 г. насам, DS7s, продадени от края на 2022 г., и всички клиенти на DS3 и DS9 ще имат дистанционна актуализация, която ще им предложи възможност да участват в пилота във Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство.

Всички тези клиенти ще се свържат с имейл и ще бъдат помолени да потвърдят връзка. Ако сте един от малцината избрани, тогава просто трябва да започнете да говорите за това, да попитате какво може да направи за вас (ако не сте сигурни) и да продължите от там.

Нещо друго за отбелязване?

DS каза, че успехът ще се измерва чрез обратна връзка и обем на взаимодействие. Донесете резултатите от февруари.