Един от само 27-те екземпляра, създавани някога, той вероятно ще ви върне… много назад

Документирано е, че най-силният звук, регистриран някога, е изригването на Кракатау през 1883 г.. Което се оценява на 310 децибела и може да се чуе на разстояние до 5000 км. Въпреки това, всеки, който е бил свидетел на 6,0-литровия V12 двигател на Jaguar XJR-15, може да твърди друго.

В случай, че се интересувате да тествате тази теория за себе си, възможността да притежавате такава току-що се появи с любезното съдействие на RM Sotheby’s . Който продава почти пресен екземпляр . Номер на шаси „008“ – само със седемдесет и осем мили часовник. И не забравяйте: тази кола е по-стара от Армагедон на Майкъл Бей . Уауза.

От 50-те произведени някога единици само 27 са хомологирани за употреба по пътищата, докато останалите се заемат да завладяват световните състезателни писти. Така че те са редки.

Друг екземпляр беше продаден за 3 милиона лв лири през 2022 г., въпреки че този имаше страхотните 2100км на часовника, когато смени собственика си. Силно подозираме, че този 125 км ще ви струва… повече. Много повече.

В замяна на вашите шилинги ще получите първата в света кола с каросерия от въглеродни влакна и продължението на изключително успешните прототипи Jaguar XJR-9 и XJR-12 ; двама бивши победители в Льо Ман, не по-малко.

О, има и малък въпрос за този  двигател, който произвежда 450 к.с. и 420 lb ft въртящ момент. Това не е много по съвременните стандарти, нито неговият 3,9-секунден спринт до 100mph (по-нисък от модерно BMW M3 ) е толкова впечатляващ в наши дни.