Илон Мъск потвърди, че Tesla работи върху нов модел от базово ниво и може да започне от само £18 000. Подробности за технологията, която ще е в основата на тази нова кола, ще бъдат разкрити на деня на инвеститора на Новата Tesla на 1 март 2023 г., а дизайнът е представен във видео в Twitter.

-Потвърдено ново базово ниво на Tesla
-Разкрити в ексклузивни изображения
-Нов дизайн на батерията без маса
-Олекотена конструкция
-Възможен обхват от 250 km
-Обещано е напълно автономно шофиране
-Ще струва от около £18 000
-Няма да използва име Модел 2

Илон Мъск потвърди, че Tesla работи върху малък автомобил, който може да бъде алтернатива на Volkswagen ID3 и MG4.

Подробностите за тази нова кола може да бъдат разкрити на 1 март по време на деня на инвеститора на Tesla, но Мъск вече потвърди, че производството й ще струва наполовина по-малко от Model 3 и Model Y.

Tesla идва и с нов хечбек

Откакто пусна оригиналния Tesla Roadster през 2008 г., Tesla пусна чифт седани, седемместен и малък SUV. На път са и разногласен пикап Cybertruck и впечатляващ хиперавтомобил Roadster.

По време на финансовия отчет за третото тримесечие на 2022 г. Илон Мъск потвърди, че компанията е започнала да разработва по-малко, по-евтино EV, което може да бъде алтернатива на Volkswagen ID3 и Cupra Born.

Той каза: „Направихме инженеринга за Cybertruck и Semi, така че можете да познаете върху какво работим кое е превозното средство от следващо поколение, което ще бъде около половината от цената на Model 3 и Y.

„За да бъда честен, ще бъде по-малък, но мисля, че скоро ще надхвърли производството на всички останали наши превозни средства взети заедно.“

Tesla

Почти можете да различите късата, клекнала стойка на този малък хечбек и изглежда, че може да се предлага и като три врати. Това очевидно са само предварителни чертежи, но ако Tesla Cybertruck стане нещо дотогава, този нов хечбек може да изглежда доста подобно на този, когато излезе на улицата

Tesla

Но защо Tesla прави това? Е, всичко е свързано с това колко струва производството на електрически автомобили. Когато първият Tesla Roadster излезе през 2008 г., компонентите за електрически автомобили бяха наистина скъпи. Това означаваше, че Tesla трябваше да продаде колите си за много пари, за да направи сериозен бизнес случай.

Но оттогава цената на всички тези части е спаднала значително, така че Tesla може да започне да продава по-малки, по-евтини електрически автомобили, без да прави загуба.

Вземете например Renault Zoe. Това електрическо супермини има пробег от 245 мили благодарение на батерията си от 52 kWh и струва около £30 000.

Оригиналният Tesla Roadster имаше 53kWh батерия и 230 мили пробег, но струваше повече от £60 000. Това е значително подобрение за 13 години…

Подробностите за този нов хечбек ще бъдат разкрити на деня на инвеститора на Tesla на 1 март.

Нова батерия и пробег

Tesla

Когато пристигне, този нов хечбек на Tesla ще има нов вид батерия, която е по-мощна, по-безопасна и по-евтина благодарение на дизайна си без маса, който използва нов вид конектор за свързване на отделните клетки.

Те са с около 35% по-малки от конвенционалните батерии и могат да съхраняват и освобождават повече електрическа енергия с по-малък риск от прегряване. Tesla казва, че новите й автомобили ще имат около 16% по-голям обхват на киловатчас батерия благодарение на тези нови клетки.

Дори ако батерията на този нов автомобил е наполовина по-малка от тази в Model 3 Standard Range Plus, новата му конструкция „без маса“ означава, че трябва да измине поне 250 км със зареждане.

За да поставим това в перспектива, базовият Fiat 500 (който струва малко над £24 000) има само 180 км. Това означава, че тази нова Tesla ще струва £6000 по-малко от този Fiat и може да има почти 30% по-голям пробег.

Tesla също планира да използва батериите на новия автомобил като структурна част от конструкцията на автомобила. Това ще помогне да направите колата по-лека и по-здрава, защото батериите вършат част от работата, за да поддържат основата на колата – а не обратното.

Той вече изгражда нови модели Y, използвайки тази умна технология за структурни батерии.

Изпълнение на Новата Tesla Hatchback


Какво означава това за ефективността? Е, колкото по-лека е една кола, толкова по-бързо може да ускори, тъй като нейният двигател има по-малко маса за движение. Новата Tesla вероятно ще използва само един електрически мотор, за да запази цената си ниска, но това не означава, че ще бъде бавна.

Model 3 Standard Range Plus използва само един електродвигател, но ускорява от 0 до 100 км в час за 5,3 секунди. Това е почти половин секунда по-бързо от Honda Civic Type R. Възможно е този нов хечбек с по-лекото си шаси и нови, високотехнологични батерии да бъде дори по-бърз от това.