Mustang Challenge започва през 2024 г

Човече, не мразиш ли, когато си купиш състезателна кола до ключ, но след това нямаш специална серия от една марка, в която да се състезаваш? Това е най-лошото. За щастие, Ford разбира, поради което компанията не просто разкрива новия състезателен автомобил Mustang Dark Horse R тази седмица, а стартира серията Mustang Challenge, която ще започне през 2024 г.

Въпреки че е „проектиран само за пистова употреба“ (непринуден начин да се каже „не е разрешен за движение по улиците“), Mustang Dark Horse R споделя цял куп компоненти със стандартното купе Dark Horse. 5,0-литровият атмосферен V8 двигател с мощност 500 к.с. се пренася с няколко малки надстройки, както и 6-степенната ръчна трансмисия Tremec, диференциал с ограничено приплъзване Torsen и крайно предавателно отношение 3,73.

Оттам нататък Dark Horse R е напълно готов за състезания с модернизирана система за масло и охлаждане, абсолютно невероятна изпускателна система Borla, мултиматични амортисьори, регулируеми стабилизиращи щанги и много други. Много готино изглеждащите 19-инчови джанти с течаща форма са специално направени за Dark Horse R, както и състезателните сликове Michelin, които ги обгръщат.

Отвътре Dark Horse R е истинска машина за моторни спортове, със състезателна седалка Recaro FIA, колан Sparco, бързо освобождаващо се колело, предпазни мрежи, система за регистриране на данни, горивна клетка – всички неща от голямата лига. Това не е твоята пистова кола за уикенда.

Но Dark Horse R също не е за случайни уикенд дни на писта. Хората, които дадат – дълбоко дъх – $145 000 за един от тези Mustang със сигурност ще участват, за да го спечелят, така че е добре, че има съвсем нова състезателна серия, разработена специално за тази кола. Наречен Mustang Challenge, Ford казва, че серията ще се състои от 10 до 12 състезания във връзка с 5 или 6 уикенда на моторни спортове в Северна Америка. Не е ясно какви точно са те – или колко високопоставени ще бъдат – но ще прекосим този мост, когато стигнем там. Не се притеснявайте, цялата серия е подкрепена от Международната асоциация за моторни спортове (IMSA), така че е напълно законна.

Очаквайте да видите първите състезателни автомобили Dark Horse R на пистата по някое време през 2024 г. Междувременно легалният за движение по пътищата Mustang Dark Horse влиза в продажба това лято, което със сигурност изглежда ще бъде голям успех – знаете, за останалите от нас, които не могат да си позволят да участват в състезателна серия.