Голям френски EV пристига с гигантски екран и мощна батерия. Ще се предлага и в бензинова хибридна версия

Това е новият Peugeot E-5008 – седемместен SUV.За който Peugeot казва, че е „единственият модел в своя сегмент, който предлага 100 процента електрическа мобилност за седем пътника с избор на задвижване“. Смятаме, че може да са забравили за седемместния Mercedes EQB и GLB на сходна цена .Но ще ги оставим, защото са развълнувани от новата си кола.

Не е изненадващо, че е доста добре изглеждащо нещо. Отпред получавате трите светлинни щипки на Peugeot от двете страни на новата решетка. И има LED светлини като стандарт с фантастични пикселни светодиоди на горната спецификация GT. Той е масивен и с плочи отзад, а дизайнът на колелата обикновено е отличен.

Целият хром на стария 5008 също е изчезнал.Заменен с контрастна боя Meteor Grey по-горе и Orbital Black върху долните пластмасови елементи. Можете да имате и шест различни външни цвята.Въпреки че два от тях са с различни нюанси на сивото, а още два са черно и бяло. 

Скучно е.

И все пак, това, което има под E-5008, е доста интересно. Базиран е на платформата Stellantis STLA-M и се предлага с три различни електрически задвижвания. 210 Single Motor е входната точка към гамата, с батерия от 73kWh, предлагаща пробег от 500 км. 230 Long Range Single Motor е следващият и изглежда, че може да бъде изборът на групата, с гигантска батерия от 98kWh, предлагаща до 660км пробег. На върха на дървото е 320 Dual Motor AWD, който, както може би се досещате.Получава два електрически мотора и опция за по-малка батерия за вероятно около 500км пробег. О, и числата в имената показват изходната мощност в PS, така че гледате съответно 207bhp, 227bhp и 316bhp.

Термопомпата е опция за подобряване на ефективността, но всички E-5008 ще се зареждат бързо при скорости до 160kW. Плюс това, въпреки че първо е проектиран като EV, ако искате бензинова мощност, ще има 48-волтов мек хибрид при лансиране със 134 к.с. или по-мощен plug-in хибрид през 2025 г.

Вътре получавате места за до седем души.Като предният ред получава опционални седалки, одобрени от AGR. А средният ред може да се плъзга и накланя. Има и голям панорамен стъклен покрив.Плюс 259 литра пространство за багажник, когато имате седем седалки на място. 748 литра, когато сгънете най-задния ред и 1815 литра, когато само предните седалки останат изправени.

Сигурни сме, че гигантският 21-инчов дисплей „Panoramic i-Cockpit“ също няма да е убягнал от вниманието ви. Това е същото, което получавате в новия E-3008. И включва вграден Chat GPT (eugh) и съвместимост с Apple CarPlay/Android Auto.

Peugeot казва, че поръчките за новия 5008 ще бъдат отворени през есента на тази година.И че автомобилите ще бъдат покрити от нова 8-годишна/100 000 гаранция.