Доказателство: клиентите на BMW всъщност няма да „купят нищо с тази значка“

Не, не е само заради това как изглежда. Неприличното BMW XM е най-големият пропуск на 2023 г., защото не успява на нито едно ниво. Нито дори за компанията, която го произвежда (все още). Позволете ми да обясня.

Като част от дизайна очевидно е катастрофа. Като луксозен автомобил, той е твърде твърд и разочароващ за работа. Като спортна кола, тя е твърде несвързана и тромава за шофиране. Като семеен автомобил е твърде скъп и не е особено универсален. Като драг състезател, той просто не е толкова  бърз в царството на малките 4×4. И като хибрид, това е символична стъпка към ефективността.

Някои автомобили (като M3 Touring ) са най-добрите в класа си по разстояние. Повечето автомобили имат свои малки победи и уникални точки за продажба. По дяволите, дори X6 е безспорно впечатляващ за шофиране, каквото и да мислите за задната му част, стилизирана от Quasimodo.

Но XM просто не работи. Няма задача, която бихте могли да поискате от него, която да изпълни по-добре от всяка друга кола. И в замяна на кола, която е обработена и подобрявана на всяка крачка (включително от собствения X5M на BMW), BMW иска да им платите сто четиридесет и осем хиляди и шестдесет английски лири стерлинги.

Мисля, че ако имате инженер на BMW XM, който е доста весел и печален, те вероятно ще кажат, че това е проклета задача твърде далеч, изпратена директно от безразсъдния маркетингов отдел. Че светът на „X“ и „M“ е комбиниран толкова добре, колкото може да се очаква в X5M. Дадоха всичко от себе си. Те се опитаха доблестно. Но неустоимата им сила не беше достатъчна, за да премести този неподвижен обект.

Сега знам, че е празнично време от годината. Времето да донесете добро настроение и да пожелаете мир на Земята на всички мъже, жени, деца, живот в езера и дори на скочили шофьори на BMW X4, които не могат да намерят лостчето за мигачите, защото е скрито от гротескния им часовник.

И така, позволете ми да стопля сърцата ви:

XM се потопи. Не само феновете на M автомобилите и нацупените журналисти го отхвърлиха. Така е и с пазара. През третото тримесечие на 2024 г. BMW USA продаде по-малко, отколкото през второто тримесечие и дори тези числа бяха стотици.

САЩ трябваше да бъдат щастливото ловно поле на XM, където разточителният му размер и скверният му външен вид не биха обидили. Но дори след като се съобщава, че е намалил 19 000 лв. от цената на стикера, за да отлепи XM от някои етажи на шоурумите на дилърите, той не успя да се наложи. Оказва се, че можете да  прекалите с SUV. Че е  възможно да се направи нещо с емблема на BMW, което да не щурмува класациите за продажби.

Шефът на BMW M дивизия Франк Ван Меел е предизвикателен. Той казва причината, поради която XM не е направил числата, е, че BMW е направила малко хитрост.

Грешката? Разкриване на XM „Label Red“ със 750 к.с. твърде скоро. Оказва се, че всеки, който иска възможно най-офанзивния SUV, не е щастлив да се задоволи с версията boggo, след като разбере, че има още по-безвкусна спецификация, която чака в момента.