Мистериозен художник графити скромен EV за една нощ, което го прави напълно безценен

Собственикът на представителство на Dacia в Гримсби е открил, че неговият шоурум модел на новата електрическа кола Spring е графитиран от потайния британски уличен художник Banksy. Kоето го прави напълно безценен.

Очаква се да струва по-малко от 34 000 лв. Когато пристигне по-късно тази година, добавянето на оригинален Banksy незабавно увеличи стойността на експозиционното превозно средство с коефициент повече от сто за една нощ.

В резултат на това безброй членове на публиката се стекоха в дилърството на Хъмбърсайд. За да видят парчето, което е озаглавено „Надеждата извира вечно“. Критиците предположиха, че името намеква за орязване на политически коментари и отхвърлиха идеята, че това е „просто някаква неясна игра на думи“.

„Бях абсолютно поразен, когато отворих тази сутрин. Поразен“, каза собственикът. „Един Банкси, истински Банкси. В моето представителство. Невероятно. Не съм бил толкова шокиран, откакто тази сова влезе вътре.

„Веднага щом се разчу, имаше хора, които се редяха на опашка около блока, за да го видят. Междувременно се погрижих линията да мине покрай нашия Duster и Jogger, разбира се. Отървахме се и от всички наши брошури. Прекрасни неща.”

Не е ясно какво е мотивирало Banksy да използва Dacia Spring като платно за последната си работа. Един посетител настоя, че това е поемане на нарастващите разходи за живот, докато друг просто отбеляза: „Ако мога да взема едно от тези за тридесет хиляди, защо бих харчил два пъти повече за надута електрическа Corsa?“

Собственикът вече е в контакт с местния съвет, за да обсъдят сигурността на творбата, която вече беше обект на няколко опита за кражба от хора, които не разбират, че не можете просто да откъснете произведение на международно известен художник и да го забиете Ebay без никой да забележи.

„Мисля, че може да го смажа“, каза собственикът. „Като онова нещо, което Банкси пусна през шредера преди няколко години. Повиши цената си, нали?“

Независими експерти потвърдиха , че това наистина би тласнало аукционната цена на Banksy до десетки милиони, въпреки че говорител на Dacia подчерта, че тригодишната гаранция ще бъде анулирана.