След спирането на i3, iX е единственият електрически автомобил на BMW, проектиран изключително като такъв, а не базиран на двигател с вътрешно горене. Достатъчна причина да разгледаме задълбочено тази кола по време на 2000-километрово пътешествие в европейско зимно време. Все още ли са проблем през 2023 г. хаосът с картите за зареждане и безпокойството за обхват?


След различни пътувания в и около Мюнхен, отидохме до Амстердам за един ден и се върнахме в Мюнхен два дни по-късно. Тъй като вече тествахме BMW iX xDrive50, този доклад ще бъде не само за колата на дълги разстояния, но и за нашия опит с инфраструктурата за зареждане по този натоварен европейски маршрут.

Необичаен дизайн на бъбречната решетка

Дизайнът на BMW iX е едно от онези неща, с които трябва да свикнете. Пропорциите са необичайни, а тялото донякъде напомня силуета на круша. На пръв поглед дългият преден капак и имитиращата радиаторна решетка не предполагат електрическо задвижване; задната част е масивна в долната част и става много по-деликатна към горе. Но колкото повече се вглеждате в колата, толкова по-приятен става дизайнът и в края на нашето пътуване доста харесах задната част – но вероятно никога няма да бъда впечатлен от имитацията на радиаторната решетка. В известен смисъл това е още един паралел с i3: дизайнът му също е много нетрадиционен, но с времето става все по-приятен.

Просторен интериор

В интериора има още препратки към BMW i3: арматурното табло е леко изместено и сякаш плава и няма нужда от прекалено масивна централна конзола. Вместо това все още има място за малка пътна чанта между водача и пътника. iX се усеща малко като всекидневна на колела. Задната седалка е особено удобна: солидна опора за бедрата, великолепно пространство за краката и достатъчно проветриво пространство над главите на пътниците. Това е възможно отчасти благодарение на междуосието, което с три метра е изключително дълго за превозно средство с дължина „само“ 4,95 метра. Усеща се много по-къс при шофиране, благодарение на управлението на задния мост. Пространството в задната част на колата идва на цената на сравнително малък багажник: 500 литра големи, но все пак не много за автомобил с такъв размер. Ако сгънете седалките, имате пространство от 1700 литра. Има много място за ски, тъй като централната седалка може да се сгъне индивидуално.

Направихме първата си спирка за зареждане в Supercharger Leonberg близо до Щутгарт, за да пробваме задължително колко добре станцията за зареждане на Tesla приема BMW. Работи чудесно и на пълна мощност, въпреки че активирането на точката за зареждане чрез приложението Tesla може да бъде малко неудобно. Много по-удобно е с карта за зареждане или с решения Plug&Charge или Autocharge (идентификация на автомобила директно чрез щепсела, без карта за зареждане или приложение). В Tesla тази функция за съжаление е запазена за моделите на Tesla.

Удобен дом на колела

Въпреки че нашият тестов автомобил се втурна напред с мощността на 523 електрически коня, BMW iX определено не е спортен автомобил. Теглото от 2,5 тона без товар (!) просто е твърде непосилно при тесни завои; позицията на седене е много удобна, но също така твърде далеч от пътя и повече странична опора също не би навредила. Но iX е наистина отличен за удобно покриване на дълги разстояния.

За една седмица тестване изминахме общо 2000 километра, повечето от които за два дни, шофирайки от Мюнхен до Амстердам и обратно. В други електрически автомобили с голям пробег често копнеех за паузи за зареждане само за да стана от седалката. Но в BMW не искате да излизате от колата и дори след много стотици километри пътниците се настаняват удобно на всяка от седалките. Не само всички те се отопляват, но и съответните подлакътници. Ако трябваше, сигурно щеше да се радваш да седиш тук 800 километра наред.

Най-големият му враг: съпротивлението на въздуха

Със 108,8 kWh нетно батерията е повече от предостатъчна, но и консумацията й също. В холандската отсечка по нашия маршрут, където 100 км/ч е наред, средната ни консумация беше 24,2 kWh/100 км. Това все още отговаря на реален пробег от повече от 400 километра, но BMW i4 се справя и с това с батерия от 80 kWh и почти идентична система за електрическо задвижване. При 130 км/ч, както е позволено само тук в Германия, пробегът се свива до 300 километра, така че общата ни средна стойност за цялото турне беше 32 kWh/100 км. Но също така се наслаждавахме на възможностите, които все още са позволени на германския аутобан и от време на време използвахме максималната скорост от 203 км/ч.

За честта на BMW iX трябва да се отбележи, че условията на шофиране, разбира се, са напълно подходящи: термометърът почти никога не се изкачваше над точката на замръзване по време на цялото ни пътуване и винаги поддържахме интериора топъл. През лятото ще е възможен по-голям пробег – със сигурност поне 50, а вероятно дори допълнителни 100 километра. Въпреки това, ако наистина искате да карате много дълги разстояния, ще ви е по-добре с по-рационализирана кола.

Направихме втората си спирка за зареждане на кръстовището на магистрала Hilden в Германия, което е около две трети от пътя между Мюнхен и Амстердам. Останахме много по-дълго, отколкото колата всъщност трябваше. Пиците в съседната пекарна бяха просто твърде вкусни, така че можехме да продължим само след дълга почивка за хранене. Понякога не процесът на зареждане определя продължителността на почивката.

Зареждане: Извличане на максимума от 400 волта

За разлика от VW Group или Kia/Hyundai, BMW (все още) не разчита на 800-волтова архитектура, а на изпитаните 400 волта. Въпреки това пиковата мощност на зареждане е впечатляващите 195 kW. Кривата на зареждане също не е лоша, за дълго време варира между 150 и 180 kW, а от десет до 80 процента са необходими точно 35 минути.

Студът и тук е враг. При напълно охладена батерия мощността на зареждане може да падне до 50 kW и след това не надвишава 90 kW в хода на процеса на зареждане. Ето защо е от съществено значение да активирате отоплението на батерията (чрез въвеждане на точка за зареждане в навигационната система). За съжаление, напразно търсихме бутон за ръчно активиране на отоплението на батерията. Тестовият автомобил нямаше обявената актуализация с опция за предварително загряване на батерията с натискане на бутон.

Но всъщност нямахме нужда от тази функция: по време на двете спирания за зареждане колата беше готова да продължи пътуването по-бързо от пътниците.

Софтуер: подреден и с отлична операционна концепция

Дълго време софтуерът се смяташе за основно слабо място в превозните средства, произведени от утвърдени производители на автомобили, които бяха много добри в конструирането на автомобили, но нямаха малък опит като разработчици на софтуер. Инфоразвлекателната система на BMW iX няма намек за този проблем; работи безпроблемно, има добър план за зареждане, чиста интеграция на Spotify и най-вече има безопасна, усъвършенствана операционна концепция и няма сензорен екран, заседнал безгрижно в пейзажа. Контролите за завъртане и натискане често се смятат за старомодни, но всеки, който някога се е опитвал да управлява сензорен екран в движеща се и клатушкаща се кола, бързо оценява управлението за завъртане и натискане.

Истинско удоволствие е head-up дисплеят, който представя толкова много информация толкова добре, че рядко трябва да гледате централния екран и по този начин можете да държите очите си на пътя през цялото време. Независимо дали става въпрос за инструкции за навигация или превъртане през плейлисти на Spotify, водачът вижда почти всичко важно през предното стъкло и може да управлява системата от волана.

Винаги онлайн, винаги информиран

Приятна положителна изненада беше приложението my BMW, което е от голяма полза както за обикновените тестери на автомобили, така и за редовните клиенти и има много страхотни функции. Снимките от вътрешните и външните камери могат да се прехвърлят директно на вашия смартфон; превозното средство може да бъде локализирано, предварително климатизирано или може да бъде изпратен маршрут до