„ Голям френски люк може да е странен избор, но 508 изглежда смело, чувства се добре и се вози (най-вече) добре “

КАКВО Е?

Това е Peugeot 508, голяма семейна кола, която таи тайни надежди, че може да се конкурира с шикозните германци по пътя.

Това е истински нисък фастбек , сега във второто си поколение и фейслифт в началото на 2023 г. Ако искате малко допълнително пространство чрез по-висок покрив или някаква здравина на кросоувъра, тогава новият 408  си заслужава да се види.

НАПОМНЯТЕ ЛИ МИ ЗА СЪПЕРНИЦИТЕ?

Опозицията от Германия идва в лицето на Audi A4  и  BMW Серия 3 , но в действителност те привличат различен тип купувачи. Помислете за Skoda Superb или VW Arteon и сте по-скоро в полето.

Други съперници са паднали между другото: няма Ford Mondeo, Lexus IS, Vauxhall Insignia или VW Passat (поне под формата на седан, комбито все още се продава). Смъртта на Jaguar XE е предсказана Volvo S60 си отиде. Салоните не са силата, която бяха. Продажбите на дизелови двигатели също намаляват, така че за фейслифта гамата от задвижващи агрегати пада само до три бензинови: смел малък трицилиндров бензин, FWD Plug-in хибрид и спортен Peugeot Sport Engineered, който добавя и електрическо задвижване за задните колела. 

ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДАЩО НЕЩО, НАЛИ?

508 несъмнено е много впечатляващ. Има някои спретнато проектирани салони в този клас размери, но всички те са много консервативни. 508, бърз хечбек, не се опитва да изглежда резервиран или немски.

Фейслифтът донесе промени в броните, решетката и светлините (обърнете внимание на актуализираните LED дневни светлини с три лапи), но нищо революционно. Вътре софтуерът на централния екран е полезно актуализиран и има освежена тапицерия.

Влизате през врати без рамки, които позволяват по-нисък покрив, без да се прави компромис с размера на дупката, през която се катерите. На закрито той е още по-различен от конкурентите си, защото възприема дизайна на i-Cockpit с двоен екран на компанията, използвайки малък, ниско монтиран волан, така че да виждате инструментите над ръба му.

ОК, ДА СЕ ДВИЖИМ. КАК СЕ УПРАВЛЯВА?

508 се намира на EMP2 платформата на Stellantis, използвана от безброй големи Peugeot, Citroen, DS и Vauxhall. Той е сравнително лек за размера си, но не се чувства крехък или флопи. Това е най-усъвършенстваната версия на платформата, с многораменно задно окачване. Има и опция за адаптивни амортисьори, но не се нуждае от тях.

Нямате много усещане за управление и връзката ви с колата се определя от този малък волан, което означава, че можете да използвате леки движения на ръцете. След това намирате остро и равно завиване. Пътуването може да бъде малко твърдо и тромаво из града, но се установява на по-обширни пътища.

Базовият 1.2 двигател е достатъчно сладък и спестява 300 кг спрямо plug-in хибрида , така че не е много по-бавен. Този PHEV е 1,6 литра с обща комбинирана бензинова и електрическа мощност от 225 к.с., но прехвърлянето между бензин и електричество е рязко, ако ускорявате през тесни завои или кръгови кръстовища. Всички получават осемстепенна автоматична кутия.

КАКВО ЩЕ МИ ВЪЗСТАНОВИ?

Цените започват от 76 000 лв. за базовия чист бензин, като PHEV е с около 22 000 лв. повече. Разбира се, амортизацията е вековният враг на големите френски шлепове, но сега Peugeot се справя по-добре с нея. Добра новина за лизинговите цени.

КАКВА Е ПРИСЪДАТА?

„ Това е странно по стилен начин и има прекрасна алтернативна кабина, ако харесвате такива неща “

508 винаги ще бъде леко ляв избор, когато бихте могли да имате стандартен седан с ниски спецификации, премиум седан. Или кросоувър. Но има своите предимства, не на последно място, че се откроява. Той е странен по стилен начин и има страхотна алтернативна кабина, ако харесвате такива неща.

Динамиката е компетентна, макар и леко несъвършена, но хей, когато сте заети с кормилното управление, тя все още е ден и нощ по-умела от кросоувърите, които толкова брутално изместват масовия седан от естествената му среда.