В днешния сборник на недостижими суперавтомобили, които бихте се страхували дори да дишате наоколо.Ferrari Enzo и Maserati MC12 се продават.

Те идват от една и съща колекция и са били поддържани в безупречно състояние през цялото време на притежание .Характеристика, която е от първостепенно значение за много колекционери. Твърди се , че дуото е удвоило стойността си през последните няколко години.Докато пазарът на ултра редки автомобили расте.

Ferrari Enzo е създадено първо и като знак за възпоменание на легендарния основател на фирмата Prancing Horse. По същество Enzo използва голяма част от технологията на Формула 1, с която Ferrari доминира в спорта по онова време.Надлежно поддържайки репутацията на един от най-големите хитове на марката във времето.

Характеристиките са следните :

Цифрите остават очарователни дори и според днешните високи стандарти. 6,0-литровият V12 с атмосферно пълнене произвежда 660 к.с. и почти идентичен изходен въртящ момент. След това се прехвърля на пътя през задните колела с помощта на революционната за онова време скоростна кутия. Със само 400 бройки, напуснали производствените линии, Ferrari Enzo беше – и е – само някога ще бъде ценен актив. 

След това, в това, което се превърна в едно от големите двойни действия в историята на автомобилостроенето, на Maserati беше позволено да използва шасито, двигателя и скоростната кутия на Enzo.За да поръча своя собствена версия на това, което безспорно беше най-търсената кола в света по това време.

Двойният продукт беше наречен „MC12“ и отпразнува завръщането на Maserati в моторния спорт след 37-годишно отсъствие. Само 50 екземпляра от емблематичния суперавтомобил в синьо/бяло са направени за период от две години. Което, подобно на Enzo, означава, че стойността е достигнала впечатляващи суми в наши дни.

Историята, споделена от тези два автомобила, вече е достигнала своя зенит, тъй като два перфектни екземпляра си проправят път към базирания в Съри дилър на луксозни автомобили, Roman’s International, за да бъдат продадени за предварителна търгова оценка от над 10 милиона.

За известна гледна точка относно това колко значителна е била инфлацията, Ferrari Enzo имаше първоначална цена от около 1 милион лева през 2002 г.

Говорейки преди търга, директорът на Romans International, Том Джаконели, каза:

„Продажбата на тези автомобили не е просто транзакция, а следващата еволюция на тяхното пътуване като исторически важни колекционерски автомобили. Независимо дали за взискателния ентусиаст или далновидния инвеститор, Maserati MC12 и Ferrari Enzo не са просто автомобили. Те са изкуство и история на колела, всеки от които носи наследството и върховете на съвременните технологии на две от най-емоционалните автомобилни марки в света. ”