Aston Martin DB11 се заменя на 24 май. Новият Grand Tourer все още ще има V12 двигател и изглежда, че ще се казва DB12. Прочетете за всичко, което трябва да знаете.

  • Тийзинг на новия Aston Martin DB12
  • Следващо поколение спортен автомобил от марката
  • Подобен стил на DB11
  • Очакват се двигатели V8 и V12
  • В продажба по-късно тази година


Новият Aston Martin DB12 беше забелязан на тестдрайв на Nurburgring . Замяната на DB11 ще бъде пусната в продажба в края на май.

Тази алтернатива на Ferrari Roma и Bentley Continental GT също се очаква да продължи да използва V12 двигател.

Нов дизайн

Тези тъмни тийзъри показват, че за първи път виждате дизайна на новия Aston Martin DB12. Изглежда доста подобно на DB11, запазвайки същия елегантен профил като тази кола.

Фаровете също имат подобна форма като на DB11, както и запазената марка Aston Martin решетка. Предният капак все пак има някои нови вентилационни отвори и изглежда, че DB 12 ще загуби отварящия се отзад преден капак в полза на по-традиционна настройка.

DB12 беше забелязан да тества на Nurburgring и дори с камуфлажа можете да кажете, че ще бъде по-скоро еволюция, отколкото революция.

Задната част също има подобни C-образни задни светлини, но този спойлер е нов. Долната броня изглежда точно същата като тази на DB11, въпреки че това може да се промени при производствения модел.

Нов двигател

Aston Martin потвърди във финансовия си отчет за 2022 г., че ще започне да произвежда plug-in хибридни автомобили от 2024 г., като нов чисто EV модел идва през 2025 г. Цялата гама на Aston Martin също ще бъде електрифицирана до 2030 г.

Междувременно обаче компанията заяви в началото на 2022 г., че ще продължи да използва V12 двигатели до 2026 г., така че можете да очаквате новият DB12 да използва подобен 5,2-литров V12 с двойно турбокомпресор като настоящия DB11.

Тази кола има 608 к.с. и можете да очаквате новият DB12 да подобри това. Може да използва някаква мека хибридна технология, за да увеличи мощността и да отговори на все по-строгите разпоредби за емисиите.

Базовият двигател в DB11 е 4,0-литров V8 с двойно турбокомпресор от Mercedes-AMG с 510 к.с. Вероятно този двигател също ще бъде наличен в DB12.

Нов интериор

Централната конзола на новия Aston Martin DB12 е тийзирана, но това е всичко, което можете да видите от купето до 24 май.

Конзолата изглежда като много по-висока от тази в текущия DB11, като екранът на информационно-развлекателната система вече е интегриран в нея, вместо да е кацнал отгоре.

Цена и дата на пускане

Aston Martin потвърди във финансовия си отчет за 2022 г., че спортен автомобил от следващо поколение ще бъде пуснат в продажба тази година и това е много вероятно да бъде DB12.

Очаквайте този нов луксозен гранд-турър да струва доста повече от сегашния DB11. Тази кола започва от £166 000, така че можете да очаквате новият DB12 да се доближи до £200 000