Търсите най-доброто за плажа? Аниели знаеше как да прави страхотно…

Джани Аниели беше изключително стилен мъж, така че не би трябвало да е изненадващо да научим, че президентът на Fiat поръча своя собствена версия на Nuova 500 в края на 1950 г..И почти по невнимание създаде цяла тенденция като резултат.

Разбира се, Аниели всъщност не се изкачи до президентството на семейната фирма до 1966 г., но през 1958 г. той поиска красивата малка плажна кола.Която виждате по-горе, да бъде произведена от Марио Боано от Carrozzeria Ghia .И нейната популярност предизвика лудост това ще създаде 500 Jolly, Citroen Mehari, Mini Moke и много други чудеса без покрив.

Но искате да знаете най-доброто? Вече можете да притежавате точно тази кола.

Този зашеметяващ малък 500 Spiaggina Boano е готов за разпродажбата на RM Sotheby’s в Париж в края на януари. Оценката? Някъде между 520 хил и 580 хил.лв. Почти толкова скъп, колкото един от поръчковите костюми Caraceni на г-н Аниели.

В списъка на търга се посочва, че Аниели – който носи прякора „L’Avvocato“, което, както ни увериха, означава „Адвокатът“, а не „Авокадото“, е имал два от тези 500. Единият е бил даден на бизнес магната Аристотел Онасис. докато този е бил използван от Аниели в южната част на Франция.След това той го дава на своя шофьор Бернадино Аяса през 1973 г.

С изработена по поръчка каросерия, дървена облицовка, плетени предни седалки и подходяща задна пейка за пътниците, това сега е единственият оцелял от двата оригинала. Очевидно е бил изгубен от години и едва наскоро е бил открит от „известен колекционер от Торино“.Преди да бъде изложен на Concorso d’Eleganza във Villa d’Este през 2018 г.

Каква малка сладурка.