Среща на министрите на транспорта от 12 държави от ЕС, които се стремят да оспорят предложения стандарт Евро 7 за намаляване на емисиите от превозни средства и да обсъдят крайния срок на блока до 2035 г. за премахване на автомобилите, отделящи CO2, беше свикана от Чехия.

БРЮКСЕЛ – Чешката република свика среща на министрите на транспорта от 12 страни от Европейския съюз, които се опитват да оспорят предложения закон за намаляване на емисиите от превозните средства.

На срещата ще бъде обсъден и отделен спор относно крайния срок на блока до 2035 г. за ефективна забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене

Освен Чешката република поканените да присъстват на срещата са Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания, каза представител на ЕС пред Ройтерс. Страните все още не са казали дали техните министри ще присъстват.

Срещата първоначално беше планирана да обсъди предложен закон на ЕС за затягане на ограниченията за емисиите от превозни средства на вредни за здравето замърсители, включително азотни оксиди – политика, известна като Евро 7. Чешката република, някои други страни от ЕС и индустриални групи заявиха, че е нереалистично и поставя под съмнение ползите му за околната среда.

Чешкият министър на транспорта Мартин Купка каза в понеделник, 13 март, че ще се срещне в Страсбург с министрите на транспорта на страните, които също имат резерви относно предложения стандарт за емисии Евро 7.

„Ще обсъдим основните моменти от общата позиция за преговори за промяна на стандарта“, каза Купка в Twitter.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес каза миналия месец, че предложените стандарти Euro 7 са „безполезни“ и контрапродуктивни в момент, когато автомобилната индустрия се бори да произвежда достъпни електрически автомобили.

Таварес по-рано критикува стандартите Euro 7 като загуба на време и пари, тъй като те ще изискват от производителите на автомобили да инвестират в каталитични конвертори и филтри за твърди частици, както и електронни контроли за намаляване на емисиите в моделите с изкопаеми горива, които Европейският съюз възнамерява да забрани така или иначе от 2035 г.

ICE забрана

На срещата в понеделник ще бъде обсъден и предложеният от ЕС закон за прекратяване на продажбите на нови автомобили с емисии на CO2 през 2035 г.

Основната политика на блока за ускоряване на преминаването на Европа към електрически превозни средства беше отложена по-рано тази седмица, след като в последния момент опозицията от страна на Германия забави окончателното гласуване, което все още не е пренасрочено.

Германия поиска гаранции, че ще бъдат разрешени продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., ако те работят с неутрални по отношение на CO2 горива, като например електронни горива.

Германската намеса изненада политиците, тъй като Европейският парламент, изпълнителната комисия и държавите-членки на ЕС се споразумяха за закона за CO2 за автомобили миналата година след месеци на преговори.

Чешката република, която също има значителна автомобилна индустрия, също поиска изключения за синтетичните горива в замяна на подкрепата си за ограничаване на двигателите с вътрешно горене.

Други противници на закона за въглеродния диоксид за автомобили са Италия и Полша. Откакто Германия даде знак за противопоставянето си, все повече други страни от 27-членния блок застанаха на тяхна страна, казаха служители на ЕС.