Съобщава се, че Alfa Romeo иска да пусне електрически автомобил под името на модела Brennero като отделяне на Jeep Avenger през следващата година. Докато Brenero вероятно все още ще се предлага с няколко вида задвижване, поколението наследник на друг модел на Alfa ще бъде само чисто електрическо.

Вече имаше съобщения за нов базов модел от Alfa Romeo преди около година. Но има сериозна разлика: по това време се говореше за наследник на малкия автомобил Mito, който беше спрян от производство преди няколко години. Сега, според британското списание Autocar, това няма да е малък електрически автомобил, базиран на платформата Stellantis e-CMP, а малък SUV.

Като издънка на Alfa на Jeep Avenger, Brenero вероятно ще получи текущото поколение на електрическото задвижване e-CMP. С други думи, вместо електрическия мотор от 100 kW от доставчика Vitesco, ще се използва собствена разработка от 115 kW от съвместното предприятие на Stellantis и Niedc. Благодарение на подобрената клетъчна химия, брутното енергийно съдържание на батерията се увеличава от 50 на 54 kWh.

Обхватът на електрическото Brenero, разбира се, все още не е официално известен, но трябва да е наравно с Avenger – за който се твърди, че има пробег до 392 километра според WLTP. Все още не е потвърдено къде ще се произвежда Alfa Romeo Brenero. Сродният модел на Jeep се произвежда в завода на Stellantis в Tychy, Полша, от февруари 2023 г.

Тъй като e-CMP е електрическа издънка на мулти-енергийна платформа, Alfa Romeo вероятно ще предложи Brennero и с двигатели с вътрешно горене или меки хибриди. Според информация на Autocar обаче все още не е решено дали хибридният бензинов двигател ще се предлага само на задграничните пазари или и в Европа.

Следващото поколение на по-голям SUV модел от Alfa, от друга страна, вероятно ще бъде чисто електрическо: Според друг доклад на Autocar, второто поколение на Alfa Romeo Stelvio ще бъде базирано на STLA Large, изцяло електрическа платформа от Stellantis. Тъй като според съобщенията Alfa Romeo ще стане изцяло електрическа марка от 2027 г., всичко различно от изцяло електрически Stelvio през 2026 г. би било изненада.

STLA Large вероятно ще бъде и основата за тогавашното също изцяло електрическо поколение наследник на модела Giulia седан. Както каза шефът на марката Жан-Филип Импарато пред Autocar, двата модела ще се различават по отношение на дизайна, въпреки че споделят една и съща платформа – дизайнът на предстоящия Stelvio ще се базира на настоящия модел с вътрешно горене, но Alfa ще се фокусира върху комфорта, практичността и потребителя -приятелство по време на разработката. С по-плоската E-limousine, от друга страна, Alfa иска да оптимизира пробега. Техническите данни за двата модела все още не са налични, но размери на батерията до 100 kWh са лесно възможни за STLA Large.