ДА ЖИВЕЕШ С ALFA ROMEO TONALE: ПРОБЛЕМИ С ГУМИТЕ, СВЪРЗАНИ С ДУПКИТЕ

Според BBC News дупките и щетите от дупките са на петгодишен връх. От януари до ноември миналата година бяха докладвани почти 630 000 дупки в континенталната част на Великобритания. АA изчислява, че дупките по пътищата може да са стрували на шофьорите в Обединеното кралство до 500 милиона за ремонт. И цената на околната среда за подмяната на всички тези иначе неповредени гуми, които все още биха били добри до още 16 000 км.Тепърва ще се изчислява.

Защо ти го казвам? Защото Alfa и аз сега сме част от големия дял от британската шофьорска публика.Която е изпитала точно тази форма на изключително разочарование.

Да, при едно скорошно дневно пътуване до далечния край на нищото в най-дълбоките дълбини на Котсуолдс, Tonale попадна в ужасно неприятна дупка.Която разруши страничната стена и причини пробиване, което не подлежи на обсъждане.

Лошата новина е, че колата няма резервни части и всъщност няма никакви инструменти .Всичко, което има, е контейнер с остатъци от гуми и компресор, който да набута отпадъците в гумата. Което означава, че ако сте далеч от дома си и спукате гума, вие всъщност оставате там, където сте спрели.

Добрата новина е, че Alfa разполага с AlfaAssist , за да ви помогне, ако претърпите злополука. Обадих се, Дейв пристигна в рамките на половин час .Иска ми се всички спешни повиквания да бяха обслужени толкова бързо.И след задълбочен преглед на колелото и гумата той реши, че тъй като страничната стена е непоправимо повредена, няма друга алтернатива, освен да се намеси за нова гума. Той предложи местен мобилен сервиз за гуми, който може да излезе и да замени плоската като палачинка Bridgestone.

Ако това се случи по някое друго време освен в неделя сутрин, съм сигурен, че историята щеше да е различна оттук нататък.Но беше неделя сутрин. 

И ако Alfa беше оборудвана с гума със стандартен размер, също съм сигурен, че историята щеше да е различна.

Оказва се, че нито един магазин за гуми в района не е имал заместител на необичайно големия каучук Alfa. Което означава, че или

а) ще трябва да изчакаме до понеделник, за да видим дори дали съществува някъде. И ако съществува, тогава ще убедим някой да го занесе в блокирания Tonale и да го монтира

б) да се обадим на Дейв от RAC, да се върнем у дома и да опитаме моят късмет там вместо това.

Няколко обаждания до магазини за гуми в моя район показаха, че и те нямат подходящи гуми на склад. Не е добре. Защо производителите на автомобили не могат да използват „нормални“ размери гуми и да премахнат целия този стрес? Както и да е, след твърде много проучване на гуми и твърде малко почивка, реших да остана на място и да видя какво може да направи местният монтьор на гуми.

Тук историята започва да се подобрява…

В 9:03 сутринта в понеделник получих съобщение от Антъни, мобилния монтьор на гуми, за да ми каже, че е намерил гума (на около 160 км).Която с удоволствие ще вземе, занесе до Alfa и ще я монтира. Точно това трябваше да чуя, естествено го помолих да продължи. Той ме информира за напредъка си, пристигна бързо, монтира гумата перфектно. Странична бележка… Ако някога имате възможност да разгледате мобилен ван на монтьор на гуми, трябва да го направите.Това е завладяваща мини работилница с целия комплект за монтаж, добре опакован вътре. И ме изпрати на път точно преди обяд. Той също така спомена, че по-голямата част от работата му сега е свързана с дупки по пътищата .Няма изненади, предполагам.

Сега знам какво се чудите – колко струва тази отлична услуга? Включително снабдяването с новата гума, след това карането на над 320 км., за да вземе гумата и да я донесе до колата, да я монтира и да бъде в забележително добро настроение.Крайната сметка беше1129 лв. Хиляда лева, за да превърнете Tonale от огромно преспапие обратно в кола .Струва си всеки лев.