Марката за спортни автомобили на Renault Alpine представи предварителен преглед на компактен електрически модел с шоуто A290_ß. Това е спортната Alpine разклонение на бъдещото изцяло електрическо Renault 5.

Както Renault 5, така и производствената версия на разклонението на Alpine са планирани за пускане на пазара през следващата година. Дотогава концептуалният автомобил трябва не само да загуби „Бета“ в обозначението на модела A290_ß, но и някои детайли, които съставляват концепцията.

Например A290_ß е триместен: седалката на водача е в средата, зад нея са двете задни седалки. Самата Alpine заявява: „Докато екстериорът на автомобила за шоуто съответства в основни точки на по-късния сериен модел, Alpine преследва визионерска, безкомпромисно ориентирана към водача концепция в интериора с триместната конфигурация на A290_ß и централно разположената седалка на водача .” С други думи: екстериорът (с X-образната светлинна графика, например) е близък до стандартната версия, интериорът не е. Там също в момента екраните са напълно отстранени, за да не отвличат вниманието от шофирането – доста трудно за представяне в съвременен сериен автомобил.

В едно отношение обаче концепцията предвижда функция на всички бъдещи електрически Alpine, както се подчертава в прессъобщението: В стила на системата DRS на състезателния автомобил Alpine A523 от Формула 1, изцяло електрическите Alpine ще имат „бутон за изпреварване ” на волана – не за активна аеродинамика, а за кратко усилване на мощността на електрическото задвижване.

A290_ß

С дължина от 4,05 метра, ширина от 1,85 метра и височина от 1,48 метра, Alpine A290_ß, подобно на базовия модел на Renault, е типичен (електрически) малък автомобил. Задвижването обаче вероятно не е: два електрически мотора са монтирани на предната ос. Французите обаче все още не дават данни за ефективността.

До 2026 г. Alpine ще представи три напълно електрически модела: през 2024 г., компактната електрическа кола, сега представена като дизайнерска концепция, която вероятно ще се нарича A290 като сериен модел, през 2025 г., електрическият кросоувър GT X-Over, както и електрически спортен автомобил, вече представен като концептуален автомобил като наследник на настоящия A110. A290_ß възприема класическото наименование на марката Alpine с A, последвано от три цифри. Първото число показва размера на автомобила. „90“ означава ориентирани към стила на живот, универсални спортни автомобили на марката, докато чистите спортни автомобили носят „10“