Audi A3 Seloon е елегантен, високотехнологичен автомобил с четири врати, който също е страхотен за шофиране. A3 Sportback на Audi обаче е по-практичният избор

Какво е добро
1. Впечатляващ дизайн отвътре и отвън
2. Като цяло добри материали, добре сглобени
3. Всяка версия получава страхотна технология
Какво не е толкова добро
1. Моделът Sportback е малко по-практичен
2. Мястото за главата отзад е малко ограничено
3. Моделите с по-малка мощност са по-малко удобни

Audi A3 Saloon добра кола ли е?


Audi A3 Saloon е по-елегантна версия на Audi A3 Sportback хечбек, с по-ниска задна линия на покрива и по-плитък багажник, който се простира по-далеч от задните колела. Ако харесвате начина, по който изглежда и неговата първокласна кабина, ще харесате и Mercedes CLA и BMW Серия 2 Гран Купе.

Купуването на един от тези седани е малко като да живеете в къща на дърво: изглежда по-готино, но полуседан с три легла (т.е. хечбек или комби) е по-практичен. И все пак, A3 Seloon идва с най-спортния интериор, който ще намерите във всяко Audi от тази страна на суперавтомобила R8. Изглежда абсолютно фантастично, с широки хоризонтални линии, обгръщащ дизайн и шестоъгълни вентилационни отвори, които изглеждат като откъснати от Lamborghini.

Разбира се, на места материалите не изглеждат като суперавтомобил, но като цяло A3 е доста първокласно място за сядане.

В сравнение с предишното A3, най-новият автомобил получава много повече технологии и се усеща по-спортен за сядане. Седите по-ниско от преди и спортните седалки, които получавате в моделите S Line, имат прекрасна тапицерия от алкантара и осигуряват много опора.

Както при A3 Sportback, пространството в задната част на A3 Saloon не е съвсем щедро – високите възрастни може да открият, че главите им докосват покрива, но поне има много място за коленете. Тъмната облицовка, която получавате в моделите S Line, може да ви накара да се чувствате малко мръсни и там, но има опция за панорамен стъклен покрив, ако искате да пуснете много повече светлина.

Въпреки че е по-голям на хартия, багажникът на Saloon всъщност е по-малко практичен от този на Sportback. Неговата по-плитка форма и по-ограничен достъп правят живота малко по-труден, ако редовно зареждате багажника.

Седанът A3 има свой собствен отличителен външен вид, който мнозина ще предпочетат, но ако често пълните багажника, тогава моделът Sportback ще бъде един от вас.


Можете да избирате от няколко двигателя за вашето Audi A3 седан. Бензиновите опции са 1,0-литров двигател със 110 к.с., обозначен като 30 TFSi, и 1,5-литров агрегат със 150 к.с. в 35 TFSi. Има само един дизел, 2,0-литров със 150 к.с. в 35 TDi.

Ако искате нещо по-спортно, можете да изберете много бързите S3 или абсолютно балистичните RS3 модели. S3 има 2,0-литров бензинов двигател с турбокомпресор, който развива 310 к.с., докато RS3 има 2,5-литров бензинов двигател с турбокомпресор, който произвежда удивителните 400 к.с.

Като цяло A3 е тих и удобен за шофиране, въпреки че моделите S Line имат по-твърдо окачване от останалата част от гамата. Това ги кара да се чувстват по-спортни при шофиране, но возията не е толкова добра по неравни пътища. За компенсация моделите със 150 к.с. или повече получават по-усъвършенствано задно окачване, което по-добре кара неравностите.

И така, Audi A3 Seloon е страхотен за шофиране, има висококачествен интериор и се предлага с най-новите технологии. Само имайте предвид, че серия 2 е по-забавна за шофиране и собственият A3 Sportback на Audi е по-практичен избор. Ако всичко е наред, тогава вижте нашите оферти за A3 Saloon.

Колко струва Audi A3 седан?


Audi A3 Saloon има препоръчителна цена от 65 000 лв. до 90 000 лв.

Нашите най-популярни версии на Audi A3 седан са:

Версия на модела carwow цена от
30 TFSI Sport 4dr S Tronic £28 843 Сравнете офертите
Има три нива на оборудване за A3 Saloon – Sport, S Line и Edition 1. Колкото по-нагоре вървите в гамата, толкова по-спортен е стилът на автомобила. S3 и RS3 се предлагат на пазара като отделни модели, така че не ги разглеждаме тук.

Изборът на двигатели е 1,0- и 1,5-литров бензин или 2,0-литров дизел, наречен съответно 30 TFSI, 35 TFSI и 35 TDI. Макар и объркващи, числата са създадени, за да представят колко мощност имат двигателите. Тук 30 е равно на 110 к.с., а 35 е равно на 150 к.с. Бензиновите двигатели се предлагат с механична или автоматична скоростна кутия; дизела е само автоматик.

Малките семейни автомобили с форма на седан като този A3 някога са били доста често срещани. Сега има няколко налични в Обединеното кралство, включително A3. Най-близките алтернативи на A3 седан са седаните Mazda 3 и Mercedes A-Class. Има и BMW Серия 2 Gran Coupe и Mercedes CLA, които приличат повече на купета с четири врати, отколкото на „традиционен“ седан.

От тези алтернативи Mazda струва най-малко, подбивайки Audi с няколкостотин паунда. Останалите струват няколко хиляди повече.

Ефективност и комфорт при шофиране
Audi A3 Seloon осигурява комфортно возене и се чувства безопасно и сигурно при шофиране, въпреки че BMW е по-ангажиращо, а Mercedes по-удобен

В града
Седанът A3 е с компактни размери, така че можете да се разхождате из града, без да се притеснявате дали ще се побере през каквато и да е празнина, която преговаряте. Тъй като е седан, задната част е по-далеч от задния прозорец, отколкото в хечбек, така че имайте това предвид, когато паркирате. За щастие можете да имате задни сензори за паркиране или камера за заден ход (не и двете, странно).

Шофьорската седалка се регулира напред и назад

ds, и нагоре и надолу, както и волана, така че е лесно да се намери добра позиция за шофиране. Единственият проблем е, че ако поставите волана ниско надолу, той може да блокира видимостта ви към циферблатите. Все пак видимостта извън колата е много добра.

Спортните модели осигуряват приятно, меко возене. Окачването в моделите S Line и Edition 1 е по-твърдо, така че да усещате повече неравностите и дупките по пътя. Но далеч не е неудобно.

Бензиновият 30 TFSI е най-ефективен в града. Сравнително ниската мощност също няма голямо значение. По-мощните двигатели имат повече мощност, но използват повече гориво. Добавете леко кормилно управление, елегантна ръчна скоростна кутия или плавна автоматична скоростна кутия и A3 Saloon е напълно безпроблемно за шофиране в града.

На магистралата
A3 Saloon е добър круизер на дълги разстояния. Ще трябва да се концентрирате наистина много, за да забележите някаква значителна разлика спрямо по-голямото Audi A4. Той е тих и удобен и се чувства стабилен зад волана. Карайте шест часа и трябва да излезете, не се чувствайки по-зле.

Ако редовно пътувате на дълги разстояния, дизеловият двигател има най-голям смисъл. Той разполага с излишна мощност и ще изкара 60 mpg без много усилия. Ако само от време на време се движите по магистрали, бензинът/двигателят ще се движи със скорост от 70 мили в час достатъчно щастливо. Въпреки това, по-малко мощният 30 TFSI може да се почувства напрегнат, ако имате пълен товар с пътници и/или багаж.

По криволичещ път
Седанът A3 се чувства доста добре при шофиране по завит път. Кормилното управление е отзивчиво и прецизно, има много сцепление и каросерията почти не се навежда в завои. Моделите 35 TFSI и 35 TDI имат усъвършенствано задно окачване, което поема неравностите по-добре от по-простата настройка на модела 30 TFSI. На практика това означава, че по-мощните автомобили се чувстват малко по-стабилни и успокояващи при по-високи скорости.

Съберете всичко това заедно и A3 Seloon (във всякаква форма) е много безопасен и сигурен автомобил. Можете да си прекарате добре, но все още се чувствате като оператор на автомобила, докато BMW Серия 2 Гран Купе ви дава повече усещане за връзка с автомобила.

Пространство и практичност
Седанът A3 има много място за пътници и голям багажник, но хечбекът в крайна сметка е по-практичен

Практичност
Има доста щедро пространство в предната част на седана A3. Всеки под около шест фута два ще има достатъчно място за краката, главата и раменете. Воланът може да блокира изгледа ви към циферблатите, така че може да се наложи да го поставите на място, което не е идеално, за да ги видите. Или превключете дисплея на водача да показва числа, вместо циферблати.

За съхранение кошчетата на вратата могат да поберат литрова бутилка и портфейла ви. Има малък отвор под централния подлакътник и място в централната конзола с разгъващи се поставки за чаши. Вашият телефон се поставя в тава пред скоростния лост, който служи като подложка за безжично зареждане в някои модели. Плюс малко кубче отляво на волана, а в жабката има място за ръководството на колата и няколко пакета бисквити.

Пространство на задните седалки
Има малко по-малко място за главата в задната част на седана A3, отколкото в хечбека A3 Sportback, но шест фута се побират, без да докосват главата си до тавана. Има и достатъчно място за краката и коленете за тях. Настаняването на трима възрастни отзад е малко затруднено, но това е вярно за всяка кола с този размер и четиричленно семейство няма да има много оплаквания. Стойките Isofix са лесни за достъп, но отворът на вратата е малко малък, което може да направи инсталирането на детски седалки – и деца – малко трудно.

За съхранение има кошчета на вратата с приличен размер и държачи за чаши в подлакътника точно до лакътя ви. Има и 12-волтов контакт за зареждане.

Като цяло A3 Seloon е по-просторен от алтернативите на BMW и Mercedes, макар и не много.

Багажно пространство
С капацитет от 425 литра, багажникът на A3 Saloon е с около 15% по-голям от този на A3 Sportback. Има добра квадратна форма и можете да вземете няколко големи куфара там. Задните седалки се сгъват за повече пространство, но отворът на багажника е доста малък, така че товаренето е по-трудно, отколкото при Sportback. Има няколко допълнителни места за съхранение отстрани, но не получавате регулируемия по височина под на багажника на Sportback.

Разглеждайки алтернативите, Mercedes CLA има най-големия багажник, така че е по-добрият избор, ако практичността е приоритет.

Интериорен стил, инфотейнмънт и аксесоари
Добро качество и хубава информационно-развлекателна система, въпреки че някои материали по-ниско в кабината изглеждат по-евтини от тези, които се показват отгоре

Интериорът на седана A3 има хубаво, ясно оформление, но действителният дизайн е малко придирчив. Особено пред водача, където има ъглови вентилационни отвори, разположени странно високо. Качеството на материалите също не е това, което бихме очаквали от Audi. Горните повърхности на таблото, воланът и всички бутони имат подходящо първокласно усещане, но под тях някои материали са малко евтини и надраскващи.

Моделът A3 Saloon има 10-инчов сензорен дисплей за информационно-развлекателната система, който е отзивчив и ясен, въпреки че графиките са доста тъмни. Функциите в системата включват сателитна навигация с 3D карти и актуализации на трафика на живо, DAB радио, Bluetooth и разнообразни приложения, които могат да предоставят актуализации на живо за цените на горивата и таксите за паркиране. Или можете да свържете телефона си чрез Apple CarPlay или Android Auto.

Другите стандартни функции включват дигитален дисплей на шофьора, който показва всякакъв вид информация, включително сателитни навигационни карти на цял екран, двузонов климатроник, круиз контрол и USB-C портове за зареждане.

Моделите Sport, S Line и Edition 1 имат като цяло същите характеристики. Последните две се отличават с различни екстериорни и интериорни стилови детайли. Моделите Edition 1 също имат отопляеми предни седалки и по-широк цифров дисплей за водача.

Може да не видите тези цифри в реалния свят, но въпреки това икономията на гориво на A3 Saloon е точно за парите.

Емисиите на CO2 варират от 121-137 г/км, така че акцизът на превозното средство струва £165 на година, след като колата е на една година. Каталожната цена на A3 Saloon се промъква под прага от £40 000 за допълнителни такси, прилагани към автомобили с висока стойност. Въпреки това е възможно да нарушите този праг, ако изберете няколко опции.

Ако сте купувач на служебна кола, вероятно ще сте на пазара за plug-in хибрид. Докато A3 Saloon не се предлага в тази форма, A3 TFSIe Sportback е. Ако все пак предпочитате седан, вижте Mercedes A250e и CLA250e.

Безопасност и сигурност
EuroNCAP присъди на A3 Sportback пълна оценка пет, която може да се приложи към A3 Seloon. Той получи силни оценки за защита на възрастни и деца в случай на катастрофа и е снабден с някои полезни функции за безопасност. Те включват автоматично аварийно спиране, предупреждение за напускане на лентата и асистент за избягване на сблъсък, който издава предупредителен звук, ако катастрофата е неизбежна, и помага на водача да маневрира около опасността. Моделите Edition 1 също имат матрични LED фарове, които осветяват възможно най-голяма част от пътя, без да заслепяват другите водачи

Надеждност и проблеми
Audi има солидна репутация за производство на надеждни автомобили. Не сме запознати с конкретни проблеми с A3, които биха могли да ви откажат от покупката на такъв. Имаше само едно незначително изтегляне, което засегна само 11 автомобила в Обединеното кралство, което е успокояващо. Audi предоставя стандартна за индустрията гаранция от три години/60 000 мили.