Audi използва участието на рали Дакар, за да произведе специален Q8 e-tron, с багажник на покрива.

Рали Дакар 2024 ще започне след няколко дни. Audi се надява , че през 2022 г. неговият RS Q e-tron ще постигне по-добър резултат от дебютното си представяне.Където спечелиха девето място в класа.

Освен това ще се надява, че участието му може да продаде няколко коли.Защото сега разкри специално издание, за да отпразнува най-трудното офроуд рали в света. 

За съжаление, това не е някакъв хомологационен специален RS Q e-tron с табели с номера. „Изданието Dakar“ е базирано на Q8 55 e-tron quattro , който е най-големият електрически SUV на Audi. С батерия от 106kWh и двойни електрически мотори, произвеждащи 402bhp и 490lb ft въртящ момент. 

Тогава няма да се изненадате да чуете, че задвижването е останало напълно стандартно за Q8 e-tron Edition. 

Audi смята, че ще получите 450км. пробег и спринт 0-100 за 5,9 секунди, което изглежда приемливо.

И когато погледнете Edition Dakar, можете да разберете защо пробегът е по-нисък от 480+ км на стандартния автомобил. Най-очевидната разлика са джантите, които вече са 18-инчови като стандарт и са оборудвани с масивни гуми General Grabber за всякакъв терен. О, и въздушното окачване е повдигнато.Така че – в комбинация с по-високите гуми – има 65 милиметра повече пътен просвет. 

Багажникът на покрива е стандартен и може да бъде натоварен с офроуд губини до 40 кг. Вътре можете да откриете спортен интериор S line, който е свързан с маркови специални изтривалки, както и светлини за локви.

Освен централния екран на информационно-развлекателната система с пясъчни фонови изображения и екран, показващ текущия ъгъл на наклон на колата, тази стандартна кола няма други промени. Тя просто е нормален електрически SUV без защитна клетка или комуникационна система за моторни спортове.

За съжаление, Edition Dakar няма да има прилични цветове. Audi казва, че ще бъде наличен в черно, бяло или сиво, като без значение кой цвят изберете, арките и долните части на каросерията ще бъдат боядисани в черно. Това е много скучно!

Но ако седите там и си мислите, че всичко това е доста безсмислено и че нито един от Edition Dakar никога няма да излезе извън пътя, тогава може би е време да помислите отново, защото Audi вече ни пусна в пустинята в един. Кликнете върху тези сини думи за нашия преглед на прототип…