Последна обиколка? Но това означава край на Audi R8…

Виж, не искам да го пиша точно толкова, колкото и ти не искаш да го четеш, така че нека просто поемем дълбоко въздух и да се изправим заедно пред това: Audi R8 вече го няма . Въздишка. ПОЧИВАЙ В МИР.

От друга страна, това не е новина. Audi изпрати R8 с гръм и трясък под формата на R8 GT с крила и канард миналата година. Това е просто последният път, когато някога ще карам такъв във формат за стартиране на пресата за още един сандвич.

И със сигурност това е последният път, когато ще мога да карам такъв, докато преследвам деветкратния победител в Льо Ман Том Кристенсен около Лагуна Сека – или WeatherTech Raceway Laguna Seca, за вашите маркетингови специалности.

Добре, това звучи забавно.

Приятелю, нямаш представа. Laguna Seca сама по себе си е страхотно вълнуващо пътуване на верига – влакче в увеселителен парк от вълни и ъгли с различни радиуси, и това е преди да стигнете до прословутия тирбушон, завой, който е супер лесно да сбъркате, но толкова, толкова невероятно, когато го получите точно. Може би сте го пробвали на PlayStation.

Том задаваше темпото зад волана на Audi RS e-tron GT седан с 590 к.с., докато аз се движех в R8 Quattro с 602 к.с. Можех да карам пистата с R8 със задно задвижване с 562 к.с. – версия, която винаги съм намирал за по-забавна – но като се има предвид синонимът на Audi с Quattro, изборът на автомобил със задвижване на четирите колела просто се стори правилен. Историческа достоверност и всичко останало.

Е, как мина?

Страхотно; R8 беше абсолютна праскова. Винаги съм харесвал този суперавтомобил заради достъпния му характер – лесно се качва, можеш да видиш от него, без да се налага да протягаш врата си, а интериорът не е някаква бъркотия от контроли в пилотската кабина на Boeing.

Но в секундата, в която пробиете прага на R8 за добър ежедневен шофьор и започнете да му давате дяволите, той реагира прекрасно. Бързото кормилно управление придава на R8 подвижна природа, докато добре подреденото шаси поддържа купето балансирано и стабилно – дори над частите на Лагуна Сека, където колата може да се почувства неочаквано лека. Свободно дишащият 5,2-литров V10, сгушен зад вас, е като факел, а дроселът е глътка газови изпарения – наведете пръста си на педала на газта и двигателят реагира с удар и рев. Заслугата е и на седемстепенната скоростна кутия с двоен съединител, която се държи толкова брилянтно, че никога не си помислям да взема нещата в свои ръце – което е хубаво нещо, тъй като малките евтини пластмасови лостчета за смяна на скоростите на R8 наистина са гадни.

Том очевидно не стреляше напълно с e-tron GT, но това също не беше точно парадна обиколка. Той извикваше малки коментари за това къде да постави колата, влизаща във всеки от 11-те завоя на Лагуна Сека, но не можех да чуя повечето от тях през крещящия V10 зад ушите ми. Направихме общо две обиколки – не много в голямата схема на нещата – но беше абсолютен бунт. Коремът ми се обърна наопаки по най-добрия начин, когато се гмурнах силно в тирбушона, и цялото преживяване ми напомни колко адски добър винаги е бил R8.

Но това се е променило през годините, нали?

Хей, не сме ли всички? Оригиналният R8 беше – и все още е – кола мечта, с емблематичната си странична лопатка и класически пропорции на двигателя в средата. Audi искаше да направи нещо, което да се различава от суперавтомобилите със средно разположен двигател, идващи от Обединеното кралство и Италия, и R8 със сигурност маршируваше в ритъма на собствения си барабан. Той също така стартира с един от най-добрите пакети за задвижване, предлагани някога: 4,2-литров V8 двигател и 6-степенна ръчна скоростна кутия с превключвател. Все още мога да си спомня огромното сетивно удовлетворение от пускането на оригинален R8 по магистралата по рампата близо до централата на старото ми списание в Ан Арбър, Мичиган – високите обороти на V8 и прецизното движение на металния лост за превключване на втора предавка.

Audi предлага редица варианти на R8 през 17-годишния си цикъл от 2 поколения – купета и кабриолети, състезателни автомобили и прототипи. Имаше дори безумно готин V12 дизелов концепт R8, създаден по времето, когато, знаете, можехте да кажете „Audi“ и „дизел“ в едно и също изречение, без да е необходимо да се консултирате с адвокат.

Ще има ли някога друг Audi R8?

Може би. Вероятно. Но няма да е като R8, който познавате. Audi много ясно се е ангажирала с изцяло електрическо бъдеще, което включва и мощни автомобили. Но хайде: колко странно би било, ако Audi влезе във Формула 1 с хибридна състезателна кола през 2026 г. и по някакъв начин не го свърже с пътна кола? Въз основа на това, което чух в слуховете, някакъв вид EV суперавтомобил трябва да пристигне преди края на десетилетието.

Ако и когато това се осъществи, имам една молба: моля, Audi, дайте му друго име. (Докато сте там, моля, пишете E-Tron с главна буква, тъй като е правилно съществително и всичко останало.) R8 заслужава да стои сам в историята на Audi, отбелязвайки времето, когато компанията предефинира какво може да бъде суперавтомобилът, задвижван с газ.

Красив и функционален, невероятен за шофиране и безкрайно привлекателен, R8 е кола, която винаги ще помня. Две обиколки около Лагуна Сека просто не бяха достатъчно дълго сбогуване.