BMW i5 навлиза в началото на процеса на серийно развитие с фината настройка на системите за управление на окачването и асистиране на водача. Според BMW световната премиера ще се състои след „няколко седмици“.

В изявлението си BMW потвърждава, че ще предлага два варианта на седана i5: BMW i5 eDrive40 и топ модела BMW i5 M60 xDrive. Последният вариант ще включва Adaptive Chassis Professional с електронно контролирани амортисьори като стандарт, докато тази система е опция за i5 eDrive40.

Освен името на модела, BMW не разкрива никакви допълнителни технически данни за двата варианта на задвижване. Миналата година беше съобщено, че автомобилният производител планира три системи за задвижване, споменавайки по-слабо задвижване на всички колела, наречено i5 xDrive40. Докладите също така казват, че i5 ще поеме задвижването и 83,9 kWh батерия (80,7 kWh нетно) от i4. Дали това е така или малко по-големият i5 ще получи собствена батерия, ще стане ясно на премиерата.

По време на финалните тестове в изпитателния център на BMW Group в Мирамас в южната част на Франция, автомобилният производител не само фино настрои контрола на окачването и системите за подпомагане на водача, за да повиши „баланса между спортната мощ и комфорта на возене“, интегрирана верига за отопление и охлаждане с функцията на термопомпата за задвижващата система, високоволтовата батерия и интериорът на BMW i5 също бяха подложени на проверка. Компанията съобщава, че „може да бъде контролирана според нуждите по всяко време“.

BMW не навлиза в подробности за термопомпата, но го прави за шасито и новоразработената, широко свързана в мрежа логика за управление. За да определи идеалните сили на затихване, автомобилът използва всички налични входни променливи като скорости на колелата, ъгъл на завиване, скорост на отклонение и ускорение. „Системата вече не изчислява необходимите сили на затихване с помощта на математически модели, а вместо това предпочита физическото изчисляване на данните за текущото състояние на шофиране. Това гарантира ясно дефиниран контрол на каросерията и прецизна реакция на окачването във всяка ситуация на шофиране,” пише BMW в прессъобщението си.

BMW i5 ще се предлага и с нови функции за автоматизирано шофиране. В САЩ и Канада и за първи път в Германия ще се предлага с опционалния Driving Assistant Professional. Това включва Highway Assist, който може да се използва при скорости до 130 км/ч (85 мили/ч). Веднъж активирана, системата се грижи за контрола на дистанцията и задачите за управление, необходими за контрол на лентата, докато водачът може да се концентрира върху наблюдението на околността и трафика.

Камера следи лицето на водача, за да се увери, че той не откъсва очите си от пътя. Например Highway Assist се изключва, ако той гледа само екрана на информационно-развлекателната система или дори смартфон. Друга нова функция е асистент за смяна на лентата, управляван чрез активиране с очи. Когато водачът погледне във външното огледало, автомобилът започва да сменя лентите. Той автоматично поема необходимите движения на волана и регулиране на скоростта, при условие че водачът потвърди движението и пътната обстановка го позволява. Алтернативно, лостът за мигачите може да се използва за подкана за смяна на лентата, когато асистентът за шофиране е активиран.

Производството на осмото поколение на новото BMW Серия 5 Седан ще започне това лято в завода на BMW в Динголфинг, Долна Бавария. Пускането на пазара е планирано за октомври 2023 г.