BMW планира да продължи да произвежда двигатели с вътрешно горене още дълго време. Според доклад на германската медия SUV-тата от серията X ще се предлагат с бензинови и дизелови двигатели до далечното десетилетие. BMW дори разработва нова платформа за тази цел. Други производители на автомобили биха могли да следват подобна стратегия.

Според германския бизнес вестник Handelsblatt BMW работи върху нова платформа за превозни средства за своите модели след 2027 г., която ще позволи всички концепции за задвижване. Handelsblatt цитира неназовани мениджъри на BMW, които казват, че четири-, шест- и осемцилиндровите двигатели ще получат актуализация. И че в програмата ще останат не само бензиновите, но и дизеловите двигатели, които са много търсени в Европа.

От BMW не потвърдиха информацията и отказаха коментар. Но този ход е в съответствие с по-рано докладваните планове, че производителят на автомобили иска 50 процента от продажбите на превозни средства да бъдат електромобили до 2030 г. Това означава, че производителят на автомобили също така планира да продава стотици хиляди бензинови и дизелови автомобили годишно. И за да оцелеят на пазара, те ще трябва да се преобразят.

Но BMW не е единствената компания, която може да разработи двигатели с вътрешно горене през следващите години. Mercedes също иска да продължи да продава двигатели с вътрешно горене, особено в Китай. Официално производителят възнамерява да представи ексклузивно EV платформи от 2025 г. „където пазарните условия го позволяват“. Следователно последният модел с двигател с вътрешно горене ще бъде представен през 2023 г. Но според Handelsblatt, Mercedes все още модернизира своя двигател M176 V8 – „предвид бавните продажби на електрически автомобили в Китай и САЩ, Mercedes може да се придържа към двигателя с вътрешно горене там за по-дълго“, пише изданието.

Китай обаче вероятно ще бъде изключение. Според доклада Mercedes не работи върху нова платформа. Производителят също обяви, че ще намали разходите за разработка на двигатели с вътрешно горене и ще инвестира в разработката на EV. Така че няма да има ново поколение двигатели с вътрешно горене. Въпреки това, производителят е оставил отворена възможността за по-нататъшно развитие на съществуващ двигател.