Сега е време да хванем бика за рогата, тук е време да поговорим за BMW E36 3 Серия. И каква по-добра отправна точка от BMW E36, BMW, което струва колкото телефон? БМВ Е36 – официалната кола, която прегръща дървото, защото колелото падна, след като беше заварено от някакъв сенчест румънец в по-сенчеста барака за бутилка ракия и кутия цигари.

Не е нужно да си Каспаров, за да разбереш, че не съм най-големият жив фен на BMW E36. Всъщност нямам проблем със самата кола, дори нямам проблем с тези, които ги купуват и ги превръщат в дрифт коли. Имам проблем само с онези собственици, които са си купили кола на стойността на 6 пакета Fosters, които след това разбиха асфалта и после се хвалеха, че са най-закачените, че имат най-големите топки, дори и в началото основен ремонт предпочитат да изоставят колата на полето и да я превърнат в кокошарник.

И така, как BMW E36 се озова тук?

Пуснато на пазара през 1990 г., BMW E36 се доказа като един от най-добрите автомобили на своето време. С независимо предно-задно окачване, 6-степенна ръчна скоростна кутия и вкусни 6-цилиндрови двигатели, BMW Серия 3 E36 моментално се превърна в класика.

Днес повечето BMW Серия 3 E36 имат милиарди километри, повечето от които са направени при съмнителни условия, използвайки съмнителни резервни части. Няма да видите качествено двигателно масло, използвано при повечето модели BMW E36. А 328i е една от най-бързите коли в момента, които можете да си купите с ирландски джобни пари.

Бензинови Двигатели BMW E36 3 Серия

 • M40 / M43 316i и 318i – По-скоро нормален двигател, отколкото спортен двигател. Със съответно 100 и 110 конски сили, единственият ви шанс да впечатлите момичетата е да си сложите стикери с надпис „Газ, трева или задник“ или някаква табела „Живей, смей се, обичай“. Също така ангренажният ремък трябва да се сменя на всеки 3 години или 50 000 км. Това е, ако можете да си позволите да закупите нов комплект за синхронизация. Ако не, това е втора употреба или гъвкава лента.
 • M42 и M44 318is – Най-популярният бензинов двигател, този 1,9-цилиндров двигател със 139 конски сили предлага достатъчно мощност, за да управлява E36 спортно. Приятелски настроен, лесен за данъци и сравнително надежден. Най-балансираният и популярен двигател за това тяло досега.
 • M50 320i / 325i със 150 и 190 конски сили – Истинска плоча от желязо, този двигател, направен от сплав от камък и желязо, беше един от най-популярните двигатели на BMW на всички времена, не само на BMW E36. Но, подобно на Пипин Късия, M50 беше лесно забравен поради своя наследник, славния M52. Предимството пред M52 обаче е в неговата надеждност. Да, системата VANOS също прави своя дебют при двигателя M50.
 • M52 320i / 323i / 328i със 150, 170 и 190 конски сили – Този двигател се предлага във варианти 2.0, 2.5 и 2.8. Изграден от алуминий, двигателният блок M52 остава класически. Способен на сериозна производителност, дори през 2018 г. този двигател заема специално място в сърцата на ентусиастите. През 1996 г., когато бяха пуснати групата Genius и Skoda Octavia I, двигателят M52 получи двойна система VANOS.
 • S50 и S52 – Пуснат като базов двигател на M3, но там говорим за различна кола, която ще изисква отделен елемент.

Дизелови Двигатели BMW E36 3 Серия

 • 318tds от 90 конски сили – за него дори няма смисъл да говорим. Най-малкото го спасява фактът, че има само 4-цилиндров агрегат и че не надвишава 2000 кубика, така че поне е лесен за разходи за поддръжка и данъци.
 • 325td и 325tds – Класически 2.5 двигател, този дизел на BMW E36 не е най-мощният двигател, правен някога. Поне е надежден. Простият, 325tds има мощен резерв от мощност от 115 конски сили, а 325tds има респектиращите 140 конски сили. И така, как го направиха? Разликата е, че 325 tds има и интеркулер. Иначе стар и здрав дизел, който няма да се развали, каквото и да става.

BMW E36 3 Серия проблеми

 • Най-големият проблем на този модел беше / е широкият кръг от собственици, които се грижеха за тях или по-точно не. Повечето днешни BMW 3 Series E36 са малтретирани, в последните си крака, фиксирани с гъвкава лента и на път за гробището. Разбира се, има и редки модели, безупречно поддържани, но повечето всъщност са тигани на колела. Фактът, че досега са издържали на бюджета за поддръжка от 10 паунда на година обаче говори нещо за качеството им.
 • Системата VANOS може лесно да се провали. За VANOS няма къде да пиша тук, но ще има отделна статия. Понякога. Вероятно.
 • Автоматичната скоростна кутия има по-кратък живот от трезвостта на ирландеца.
 • Бензиновите двигатели са предразположени към проблеми с уплътнението на главата, буталата и термостатите, особено ако се управляват от мотото #yolo. Освен това уплътненията и маркучите, използвани от BMW, не са от най-високо качество, така че могат да се спукат по всяко време, навсякъде и точно сега, о, да! Въпреки това, ако сте запалени по BMW, тогава вероятно вече сте сменили няколко двигателя и няма да бъдете обезпокоени от нито един от тези проблеми.
 • Ръждата е друг важен фактор за BMW Series 3 E36, но не непременно защото беше лоша кола, а само че беше зле поддържана и се миеше само от дъжда.

BMW E36 3 Серия в заключение

Като оставим настрана чав културата, както и културата на 18-годишните с 10 лева в джоба, които искат BMW, BMW Серия 3 E36 си остава най-евтиното BMW и една от най-евтините коли, които могат да предложат спортност и адреналин, много по-спортен от мекото Audi A4 B5. Може да не сте в състояние да си позволите данъка върху 328i, но дори 320i със 150 конски сили върши работата си чудесно, дори след почти 30 години. Свидетелство за немското качество на изработката, BMW E36 си остава Пепин Късия на BMW, предшестван от BMW E30 и наследен от BMW E46, 2 от най-добрите баварски автомобили на всички времена. Но това не прави E36 по-лош от останалите. Това просто го прави по-достъпен за нас, автомобилните ентусиасти.