BMW E60 5 серия, модел, който е колкото оспорван, толкова и обичан от широки вратове-къси чела, както и от бизнесмени или висшия мениджмънт на корпоративния свят. Едно от най-противоречивите BMW в новата история.

Имаше и все още има много причини да закупите BMW Серия 5 E60. Пуснато на пазара през 2003 г., за да оттегли легендарното BMW E39, BMW Серия 5 E60 дойде със спортен дизайн като Борис Джонсън, но способен като Вини Джоунс. BMW Серия 5 E60 си остава лимузина от средния сегмент, но и спортна. Това привлече както хора със законни начини да правят много пари, така и хора, които са избрали други пътища в живота, за да получат пари. Всъщност BMW Серия 5 E60, заедно с Audi Q7 и Porsche Cayenne бяха официалните коли на икономическата криза от 2008 г. Преди кризата към тези автомобили се стичаха глупаци, които имаха пари, получени чрез различни, повече или по-малко законни методи. Всъщност BMW Серия 5 E60 беше толкова популярно, че BMW на балканите слагаха CD с Mahala Rai Banda или каквото там беше популярно през 2007 г., а след това CD-то беше залепено вътре в радиото, за да можете да слушате на повторение без трябва да натискате каквито и да е бутони или да правите някакви усилия. Сега това е, което аз наричам слушане на гласа на клиента.

Трудно е да се намери кола, която е привлякла толкова различна клиентела. От разни съмнителни хора, които имат колкото ножове, толкова и татуировки, до много яки и фискално чисти бизнесмени. Аз лично познавам бизнесмен, милионер в евро, който си купи ново BMW E60 530i, когато го пуснаха на пазара. BMW Серия 5 E60 наистина беше автомобил със статус и все още можеше да се движи, както се очаква от BMW (с изключение на версията 520d).

BMW Серия 5 E60 Двигатели Бензин

 • 520i със 155 и 170 конски сили – Напълно здрав двигател, но страдащ от общия проблем на двигателите от това поколение. Вместо това обърнете внимание на факта, че въпреки номенклатурата, двигателят е с 2171 cc, така че ще платите повече данъци, отколкото за микроскопичен 2-литров агрегат.
 • 523i със 177 и 190 конски сили – Кодови имена N52 и N53, запомнете тези два кода на двигателя. Или по-скоро просто ги забравете.
 • 525i със 192 и 218 конски сили – Версията със 192 конски сили е с кодово име M54 и е пренесена от BMW E39. Отличен двигател, за разлика от 218 конски сили N52 парче от @$!%.
 • 528i с 230 конски сили – Новият N52 е готов да разбие тестисите на надеждността и банковата сметка на човек, който не е достатъчно вдъхновен, за да си купи такъв механичен аборт, достоен за съмнителните интелигентни късни вечерни шоута. По мое време, след 11 през нощта, само момичета в наистина тънки дрехи се излъчваха по телевизията, рекламирайки телефонни номера, които ви обещаваха силни усещания. Сега трябва да гледам Убийствата в Мидсъмър вместо това.
 • 530i от 258 и 272 конски сили – Грандиозен двигател, при който конкретните проблеми дори вече нямат значение. Колко струва поддръжката и колко гориво изразходва, тези въпроси попадат в раздела „незначителни“ в сравнение с това какви пари са ви необходими, за да поддържате това нещо в движение.
 • 535i с 306 конски сили – Първият двигател на BMW, който има турбо и работи на бензин, двигателят N54 има сериозни проблеми с горивната помпа за високо налягане и турбото.
 • 540i от 306 конски сили – N62 с кодово име V8 страда от същите обичайни проблеми, които измъчват бензиновите двигатели на BMW, и като бонус също получава бобини, издръжливи като връзки от 7-ми клас.
 • 540i с 333 конски сили – Надолу от самия автомобилен рай, легендарният 4.4 V8 от BMW също достигна до BMW Серия 5 E60, задвижвайки седана до следващото измерение. По същество това е увеличен 540i, така че имате същите проблеми, по-високи разходи и сериозен скок в производителността.
 • 550i от 367 конски сили – Последно ура за двигателя N62. Предлага се с 4799 кубически сантиметра забавление и специфични проблеми вече не са от значение в тази стратосфера от двигатели.
 • 5.0 V10 “M5” 507 конски сили – Закрепен изключително за M5, легендарният S85 заслужава своя собствена статия. Експлозивен двигател, буквално.

Дизелови двигатели на BMW Серия 5 E60

 • 520d от 163 и 177 конски сили – 163 конски сили, с кодово име M47, агрегатът е взет от BMW E39 и е стар, но приличен двигател. Но версията след 2007 г. с кодово име N47 е толкова добра идея, колкото когато влезете в банята, заключите вратата, хвърлите ключа в тоалетната и след това пуснете водата.
 • 525d със 177 и 197 конски сили – Няма почивка нито за мъртвите, нито за старите. Като такъв, легендарният M57 отново присъства на дежурство. За щастие, старият и надежден M57 спасява честта на BMW E60, когато става дума за дизелови двигатели с голям капацитет.
 • 530d с 231 и 235 конски сили – същият добър M57, в 3-литрова версия. Двигател, колкото скъп, толкова и забавен. Вместо това много надежден.
 • 535d от 272 и 286 конски сили – Дори и да пише 535d, двигателят пак е 3-литров агрегат. Всъщност това е същият M57TUD30 (Motorren 57 Technical Update Diesel 3.0), разтегнат до горната граница на мощността. Фантастичен двигател за тези, които могат да си го позволят.

BMW Серия 5 E60 проблеми

 • Внимание към всички бензинови двигатели с код N: N43, N46, N52, N53, N54 и N62 и N47 дизел имат следните проблеми: Сериозни проблеми с бобините (за бензиновите), сериозни проблеми с обтегача на ангренажната верига, който скача наоколо и удря двигателя ви със същата скорост, с която мексиканска майка удря децата си. Освен това времето е преместено в задната част на двигателя, така че за да го смените, ще трябва да премахнете двигателя и не искате да знаете колко струва.
 • Освен това гореспоменатите двигатели също страдат от огромна консумация на масло. Това се случва по 2 причини: BMW използва уплътнения, закупени от aliexpress, уплътнения, които не успяват и двигателят разлива масло навсякъде. Уплътненията са евтини за закупуване, но скъпи за смяна. Втората причина е конструкцията на двигатели, които се нуждаят от специално одобрено от BMW масло. Ако се използва масло, което не е в официалния списък, одобрен от BMW, ще срещнете всички изброени по-горе проблеми. А, да, забравих: инжекторите са еднакво засегнати, така че направете всичко възможно да използвате само масло, официално одобрено от BMW.
 • За старите дизелови двигатели M47 и M57 остана старият проблем с вихровите клапи. Вихровите клапи се отделят и падат във всмукателния колектор, унищожавайки непоправимо двигателя. Решенията са или да премахнете напълно клапите, или да ги смените редовно.
 • Системата iDrive има навика да взема лоши решения и да се примирява като корпоративна жена, осъзнала, че в живота има нещо повече от Microsoft Excel, Skype и Concur.
 • Добрият стар класически проблем с пикселизацията на дисплея продължава да съществува в BMW E60. Какво да правиш, няма какво да правиш. Можете да чакате, можете да мислите, можете да се търкаляте, можете да смените дисплея, изминавате 1 километър с кола, харчите 2 литра масло, решавате уравнение, правите анкета… не го правите! Нямате какво да правите в тази ситуация!
 • BMW Серия 5 E60 е част от първото поколение BMW, които излизат с фабрично монтирани run-flat гуми. Гумите Run-flat имат допълнителна пяна, която позволява на гумите да бъдат използвани дори след спукване, с достатъчен обхват, за да ви позволи да стигнете до най-близкия магазин за гуми. Добра идея на практика, но която отрязва точките на комфорт и спортност. Уверете се, че сте добре с гумите run-flat и поведението на пътя.
 • Автоматичната скоростна кутия беше представена като „Запечатана за цял живот“ и без нужда от поддръжка. Ако обаче не искате колата да има живот, идентичен с този на скоростната кутия, сменяйте маслото на всеки 60 000 км.

BMW Серия 5 E60 Заключение

BMW 5 Series E60 – служебният автомобил на сенчестите хора, които сега печелят първите си сериозни пари. BMW E60 остава средно дете в семейството на Серия 5, което няма да остане в паметта ни като BMW E39. Подобно на BMW E90, BMW E60 бележи прехода от механични към цифрови. Кола, която изглежда грандиозно дори днес. Въпреки че беше пуснат през 2003 г., той все още изглежда свеж. Харесвам BMW Серия 5 E60. Просто като видя черно БМВ Е60 със затъмнени стъкла, не се питам има ли сабя в багажника, ами се питам колко саби има в багажника.