Инвестиционното подразделение на BMW BMW i Ventures обяви инвестиция в Cyclic Materials, канадска компания, фокусирана върху рециклирането на редкоземни елементи (REE). Що се отнася до електронната мобилност, Cyclic Materials си сътрудничи с Polestar за възстановяване на магнити за електрически двигатели.

Що се отнася до BMW i Ventures, инвеститорът ръководи финансирането от Серия А на стойност 27 милиона долара заедно с Energy Impact Partners (EIP). Fifth Wall, Bioindustrial Innovation Canada (BIC) и съществуващият инвеститор Planetary Technologies също участваха. Cyclic Materials иска да използва свежия капитал, за да създаде център и мрежа за своите операции в търговски мащаб.

Досега Cyclic Materials е разработила пилотни инсталации, разпространила е проби от РЗЕ на потенциални клиенти и е осигурила споразумения за веригата за доставки с международно признати компании.

Една от тези компании е Polestar, която подписа меморандум за разбирателство за сътрудничество в края на 2022 г., за да проучи начини за ефективно рециклиране на съществуващи магнити. Вместо да набавя суровини от мини за нови задвижващи агрегати, шведската марка Geely иска да възстанови всички редкоземни метали от стари двигатели. „Polestar се обърна към нас с визия за използване на 100% рециклирани материали в своите електрически тягови двигатели и гарантиране, че всичките му автомобили се рециклират в края на живота им“, каза Ахмад Гахреман, главен изпълнителен директор на Cyclic Materials. Сандър Джахило, ръководител на Circularity в Polestar, добави, че Cyclic Materials са „уникални с това, че използват материали, които преди това са били пренебрегвани в рециклиращата индустрия поради технически ограничения.“

РЗЕ са сред най-малко рециклираните метали поради трудността при разделянето на различните магнитни материали в продуктите в края на жизнения им цикъл. И така, от създаването си през 2021 г. Cyclic Materials създава процеси за рециклиране на РЗЕ и други метали като мед, алуминий, стомана, кобалт и никел от разнообразна доставка на продукти в края на жизнения цикъл.

„РЗЕ са критични за много приложения от малка електроника до големи вятърни турбини, но са много трудни за производство“, каза Каспер Сейдж, управляващ директор на BMW i Ventures. „Екипът на Cyclic разработи нов процес, който може да създаде устойчив, вторичен източник на доставки. Ние сме развълнувани от плана на компанията да мащабира тази технология, помагайки за осигуряване на веригата за доставки на метали на бъдещето.“

Въпреки това има малко информация за действителните процеси, които компанията прилага, освен че това е „патентована технология“.

Cyclic Materials е базирана в Кингстън, Онтарио, Канада.