Bosch обяви, че реорганизира своя бизнес с доставчици, за да вземе предвид тенденцията към софтуерно базирано разработване на автомобили: подразделението „Bosch Mobility Solutions“ ще бъде преименувано на „Bosch Mobility“ и ще се управлява в рамките на групата като бизнес сектор със собствен бизнес отговорност и управленски екип.

Целта е да можем да обслужваме съществуващи и нови нужди на клиенти още по-добре и по-бързо с персонализирани решения от един източник, според изявлението на компанията. С около 230 000 служители в повече от 300 локации в 66 страни по света, Mobility е най-големият от общо четири бизнес сектора на Bosch.

В организационно отношение отделните бизнес звена в сектора ще бъдат частично реорганизирани от 1 януари 2024 г. с допълнителни хоризонтални отговорности във всички звена. В новата структура Bosch цели продажби от над 80 милиарда евро в световен мащаб само със своите решения за мобилност до 2029 г. Доставчикът предполага, че софтуерът ще представлява около 30 процента от разходите за разработка в индустрията през 2030 г. – в Bosch, делът вече е по-висок днес. В допълнение, повече от половината от сътрудниците в областта на изследванията и развитието на Bosch Mobility вече са разработчици на софтуер.

Софтуерно дефинираните превозни средства са предназначени да използват по-специално две предимства: Скоростта на разработка се увеличава, Bosch говори за няколко дни, в които нови функции могат да бъдат реализирани в съществуващи системи. От друга страна, отделянето на разработката на софтуер и хардуер позволява автомобилите да се чувстват „като нови“ за по-дълго време след доставката благодарение на софтуерните актуализации. Това обаче изисква и промени в хардуера, особено в новата централизирана електрическа и електронна архитектура (E/E архитектура). Вместо повече от 100 контролни блока, фокусът ще бъде върху няколко високопроизводителни компютъра за кокпит и мрежови функции, системи за подпомагане на водача и автоматизирано шофиране, както и задвижването – и точно подходящия софтуер за тях.

Bosch Mobility се ръководи от петчленен мениджърски екип около изпълнителния директор на Bosch Маркус Хайн. Андреас Демпф отговаря в световен мащаб за продажбите и клиентите на Mobility. Klaus Mäder отговаря за операциите, включително всички заводи по света и качеството. Uwe Gackstatter отговаря за търговските задачи на бизнес сектора. Матиас Пилин, отговарящ за технологиите, допълва изцяло мъжкия „Борд на сектора на мобилността“.

„Софтуерът няма да промени само начина, по който използваме и преживяваме колите в бъдеще. Това също ще промени начина, по който са проектирани колите“, казва Хейн. „От известно време Bosch се вижда и като компания за софтуер за мобилност. Сега, в отговор на изискванията на клиентите, нашата структура се променя, за да отрази това и да даде възможност за по-нататъшен растеж.“