Какво е това чудо Citroen Ami?

Единственото нещо, което не е, е кола. Да, изглежда като такъв, има четири колела и всичко останало, но Citroen Ami всъщност е определен като четириколка, заобикаляйки внимателно цял набор от разпоредби, необходими, за да бъде класифициран като пораснал автомобил.

Така че получавате малък „обект за градска мобилност“ от 458 кг (включително пакета батерии), предназначен да бъде личен транспортен модул, който замества неща като метрото или пътуването с автобус. Или дори eBike или скутер. По принцип автомобилната липсваща връзка.

ИЗГЛЕЖДА МЪНИЧКО
Не е голям, не: доста под метър и половина широк (всъщност 1,4) и по-малко от два и половина дълъг, но може да побере двама с относителен комфорт. Въпреки че не е много комфортно и зависи от вашата дефиниция.

Отпред има двигател с мощност 8 к.с. и пакет батерии от 5,5 kWh – и не, това не са правописни грешки – задвижване на предната ос с една скорост и осигуряване на максимална скорост от 28 мили в час. Или 29 мили в час, ако се спускате. Нула до Vmax отнема 10 секунди, в зависимост от това колко сте тежки. Максималният обхват е 47 мили.


Независимо от факта, че тези данни могат да звучат като правописни грешки, те са вярни и имат реално приложение. Това превозно средство е оборудвано със задвижваща система, която включва предна ос с една скорост. Тя позволява на превозното средство да се движи с максимална скорост от 28 мили в час. Ако се спускате, скоростта може да достигне и 29 мили в час.

За да постигнете максималната скорост, на превозното средство отнема около 10 секунди да ускори от нула до Vmax. Този период от време може да варира в зависимост от тежестта на превозвания товар или броя на пътниците.

Важно е да отбележим, че това превозно средство има максимален обхват от 47 мили. Това означава, че с едно зареждане на батериите можете да пътувате до 47 мили преди да се наложи да ги заредите отново. Това е изключително удобно и предлага голяма свобода на движение.

Самото тяло е направено от небоядисана/импрегнирана пластмаса „Blue Ami“, покрита върху елементарно шаси с кутия и ако се вгледате внимателно, ще забележите, че предният и задният панел са еднакви. Междувременно страничните стъкла и вратите (едната страна на пътника се отваря нормално, тази на шофьора е със задни панти) могат да се сменят от едната страна на другата. Това намалява производствените разходи и го прави евтин. Но повече за това след малко.

ХАЙДЕ ТОГАВА, СЛОЖИ МЕ НА ШОФЬОРСКАТА СЕДАЛКА…
Напълно радостно е да обикаляш из града. Всички го харесват и създава чувството за добро, което не е възможно дори в суперавтомобил. По принцип Ami е точно обратното на свръхкомпенсацията, макар и само за хора, които пътуват на кратки разстояния. И където не им се налага да карат по бързи A-пътища или магистрали. Главно защото е незаконно в толкова малка и бавна „кола“…

ВСЕ ОЩЕ СЕ МЪЧИМ ДА РАЗБЕРЕМ ЗА КОГО Е ТАЗИ КОЛА

Това е превозно средство, предназначено за най-нишата на вътрешноградското пътуване, буквално през градовете. Мислете за него по-малко като за кола, а по-скоро за най-сложния чадър в света: вместо да карате колело из града или да рискувате капризите на обществения транспорт, вие просто се клатушкате в Ami, като се пазите в безопасност и косата ви суха.

Вече има и амбициозно наречена Cargo версия на Citroen Ami, която се отказва от пътническата седалка в полза на допълнително пространство за кутии и стоки, което го прави една колесница за склада на Deliveroo-slash-Amazon… нещо като. Имаме отделен преглед на това тук.

Помислете също така, че можете законно да шофирате един от тях в Обединеното кралство и от 16-годишна възраст, стига да имате книжка за мотопед.

КОЙ ТИЙНЕЙДЖЪР ЩЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА?

Е, сега цените започват от 19 900 лв., подбивайки следващото най-евтино превозно средство, което можете да закупите в България – това би било Kia Picanto, щом питате – с почти шест хиляди. Навременно напомняне, че това не е кола…

По-подходящо е финансирането: Citroen може да ви осигури Ami за £99 на месец с правилния депозит. Мисълта тук е, че Ami ще се хареса на по-младото поколение, чиито средства са ограничени от парите, а целите са ограничени от начина на живот.

ИМА ЛИ КОНКУРЕНТИ Citroen Ami?

Не в традиционния смисъл. Може би Renault Twizy, но сега не можете да ги намерите тук. Ami е в сегмент от едно, което означава, че конкуренцията му се простира до велосипеди и ходене. И може би онези неща за ховърборд, които бяха на мода преди няколко Коледи.

Обърнете внимание на Fiat Topolino: братът Stellantis на Citroen има своя собствена пролука в тази платформа и изглежда е успял да постигне привлекателния стил въз основа на това, което сме виждали досега. Това може да започне да прави неприятния външен вид на Ami малко мързелив, дори ако е в името на икономията.

И в заключение за Citroen Ami

„Не е забавно да се шофира, но е забавно да се използва. Поне в град. Има радост в неговата простота…”
Ami е боклук, ако може да се нарече такъв. Но това е напълно привлекателен обект. Не е забавно да се шофира, но е забавно да се използва. Поне в град. Има радост в неговата простота; по начина, по който е проектиран; по начина, по който Citroen възприема странността. Не е сложен или новаторски, но е забавен и интересен и ако убеди няколко лондончани да пътуват с такъв, вместо да карат голям SUV на празен ход, тогава това е нещо добро.

Освен това е доста по-безопасен от електроскутер или велосипед предвид променливите стандарти за шофиране в Обединеното кралство, да не говорим за времето. Бихме ли купили такъв? Вероятно не. Отдаване под наем? Ако имаше някъде удобно за зареждане евентуално. Но за всички останали изживяването на Ami със споделяне на кола и плащане в движение ще покрие повечето бази.