Dacia Jogger е практичен, просторен и изключително достъпен семеен автомобил, който е издръжлив и надежден, но не очаквайте последната дума в лукса.

Положителни характерстики:
-Отлично пространство и практичност
-Комфортно возене и кабина
-Лесен за шофиране и паркиране

Отрицателни характеристики:
-Качеството на материала не е най-доброто
-Неравен под при премахване на седалките
-Слабо представяне при натоварване


Най-популярни: Dacia Jogger Extreme SE 1.0 TCe
-5 врати
-Бензин 
-Ръчни скорости
 Dacia Jogger добра кола ли е?
Ако търсите практичен седемместен семеен автомобил, но не искате да се бръкнете за скъп SUV или голям MPV пътнически превозвач, тогава погледнете Dacia Jogger. На пръв поглед този носител на наградата Carwow Buy It Award за 2023 г. изглежда като обикновено комби, само че още по-просторен отвътре.

Съчетавайки практичността на SUV и MPV, Jogger е проектиран така, че седем души да могат да седят удобно навсякъде – да, дори и на най-задните седалки.

Въпреки това, не очаквайте да намерите първокласна кабина, която е изцяло облицована с луксозна кожа и дървена ламперия. Интериорът на Jogger е прост и издръжлив и може би малко евтин. Но това е изключително достъпна кола и когато става дума за съотношение цена/качество, тя е право в целта .

Това, с което Jogger наистина впечатлява, е колко е просторен.  Разбира се, мястото в багажника е много малко, когато в колата има седем души. Но като сгънат най-задните седалки, лесно ще можете да поберете повече от няколко масивни куфара там.

Със своята достъпна цена вие получавате доста безпроблемно стандартно оборудване и на началното ниво. Включени са климатик, метални декоративни елементи и 16-инчови стоманени джанти с капаци, но за да получите информационно-развлекателна система, трябва да изтеглите приложение на вашия смартфон. Но поне има вградена поставка за смартфон, която можете да използвате, за да държите телефона си на място.
Разбира се, ако правилно спартанската версия на Jogger не е вашата чанта, винаги можете да надстроите. Най-високата гама не струва много повече и получава неща като отопляеми седалки, круиз контрол, LED фарове и подходяща информационно-развлекателна система. Колко луксозно е това?

Разбира се, ако първата  версия на Jogger не е ви е по вкуса , винаги можете да изберете друга вресия. Най-високата гама не струва много повече и получавате неща като отопляеми седалки, круиз контрол, LED фарове и подходяща информационно-развлекателна система. Колко луксозно е това?

В момента единственият наличен двигател е 1,0-литров бензинов със 110 к.с., който е съчетан с шестстепенна механична трансмисия и може да ви отведе от 0-100 км в час за около 11 секунди. Това е достатъчно, когато имате един пътник на борда, но с пълна кола вероятно ще откриете, че ви е трудно да постигнете бърз напредък.

Все пак поне Jogger е удобен. Разбира се, това може да не е най-спортната или най-изисканата кола в света, но отново, не е предназначена да бъде. Ръчното превключване на предавките е плавно и Jogger не се усеща  толкова тромав и може да се пиркариа и на трудни за това места . Това е много лесна кола за шофиране и с добра видимост.

На магистралата също се движи добре . Да, има малко шум от вятъра и да, ще забележите, че се чувства малко недостатъчно мощност, но иначе, Jogger прави шобирането лесно.

Като цяло Dacia Jogger е изключително симпатична кола. Той е евтин за поддръжка , изключително практичен, удобен и много лесен за използване. Dacia Jogger ревю и цени
Dacia Jogger ревю и цени

Колко струва Dacia Jogger?
Dacia Jogger е толкова комично достъпна, че почти я раздават. Е, в сравнение с преките му конкуренти, които така или иначе са… ъъъ… не са много. Повечето производители на автомобили са спрели да произвеждат практични седемместни MPV, с които Jogger теоретично се конкурира, предпочитайки да създават по-едри SUV съперници, които са по-скъпи и по-малко практични. Най-близкият съперник на Jogger наистина е седемместната версия на Volkswagen Caddy, но дори това превозно средство, базирано на ван, е значително по-скъпо. Citroen Berlingo, който сега се предлага само в електрическа версия, струва почти два пъти по-скъпо от базовия Jogger. Все още можете да си купите седемместен Volkswagen Touran, но отново говорим за кола, която струва два пъти повече от Dacia. Ако трябва да возите седем души наоколо и имате ограничен бюджет, наистина няма нищо друго.

Ефективност и комфорт при шофиране
В града
Jogger е с доста меки пружини, което го прави наистина абсорбиращ неравностите, така че това е доста лека кола в града. Всъщност Jogger засрамва много значително по-скъпи автомобили, когато става въпрос за качество на возене. Кормилното управление е леко, което помага при навлизане в тесни пространства, но радиуса на завой е малко голям — 11,7 метра — което означава, че трябва да не бързате с малки кръгови движения. Видимоста навън е страхотна, тъй като седиш сравнително високо с големи задни прозорци, прилични огледала и не пречиш много на мъртвите точки. Превключването на предавките е леко, макар и малко нащърбено и единственият проблем наистина е леко неудържимо усещане за съединителя.

На магистралата
Единственият избор на двигател на Jogger (до появата на хибридна версия) е 1,0-литровият трицилиндров турбобензинов двигател със 110 к.с. До известна степен е добре, но на магистралата наистина ще забележите, че му липсва категорична производителност, особено ако сте напълнили своя Jogger с хора и багаж. Ако се опитвате да изпреварвате по магистралата, това е наистина бавно и трудоемко – да гледате стрелката на скоростното устройство, когато ускорявате на шеста предавка, е като да гледате часовата стрелка на часовник… Изненадващо, шумът не е особен проблем, когато повторно плаване. Пътят и ревът на гумите се поддържат на разумни нива и дори няма много шум от вятъра около огледалата на вратите.

По криволичещ път
Успя ли Dacia да пригоди този практичен седемместен автомобил за динамитно шофиране по селски път? Придаде ли на Jogger остротата на кормилното управление и уравновесеността на шасито, които очакваме от BMW M3? Не, разбира се, че не е и защо изобщо бихте си помислили това? Всичко, което Jogger може да направи по криволичещ път, е да е удобен и сигурен и със сигурност се справя. Има достатъчно сцепление и достатъчно „отива там, където го насочите“ от донякъде неясното, леко управление, така че ще имате достатъчно доверие във вашия Jogger и това е, което има значение. Добре е и, честно казано, това е всичко, което трябва да бъде. Ключовата фраза тук е „за това, което е“ и в този смисъл Jogger е изключително впечатляващ. Вярно е, че Skoda Octavia Estate е на добра цена и изключително просторна кола, която е много по-ангажираща през поредица от завои, но тогава не можете да качите седем души в Octavia…

Dacia Jogger ревю и цени
Dacia Jogger ревю и цени

Сигурност и безопасност
Крайната оценка за безопасност за Jogger ще сведе четивото до доста неприятно . Той беше оценен само с една единствена звезда (от пет) на краш теста на Euro NCAP. Това означава ли, че колата е опасна? Е… NCAP постоянно актуализира критериите, по които оценява колите, и голяма част от резултата напоследък се основава на монтирането на електронни помощни средства за безопасност от висок клас. Dacia, като бюджетна марка, не иска да монтира тези системи от висок клас, тъй като това би повишило цените на автомобила. Така че тук има елемент на натискане и дърпане. NCAP иска по-скъпите системи и добавя маркировките на производителите към своите тестове за безопасност, ако не са монтирани. Всъщност Jogger постигна респектиращите, ако не и блестящи, 70 процента за защита на възрастни пътници и 69 процента за защита на деца.

Jogger наистина идва стандартно с предупреждение за напомняне за предпазен колан за предните седалки, автоматични фарове, детски контрол и ограничение на скоростта, предни въздушни възглавници за водача и пътника, странични въздушни възглавници и автономна система за аварийно спиране.

Надеждност и проблеми
Dacia има тенденция да прави доста надеждни автомобили и наистина често смущава други производители на автомобили – дори японски! — с поставянето му в проучвания за надеждност. Струва си да се отбележи обаче, че тези проучвания често се основават на удовлетвореността на клиентите, а не на научна оценка на действителните проблеми и когато една кола е толкова евтина, много купувачи може да се изкушат да я карат лесно, ако е имало един или два малки въпроса. Наистина, това е, което забелязахме при някои Dacia, които наскоро тествахме, включително някои електрически прозорци, които временно спряха да работят. Като цяло обаче Dacia използват по-стари, добре доказани компоненти на Renault, които не би трябвало да създават много проблеми и които ще бъдат евтини за поправка, ако се объркат. Междувременно Dacia предлага стандартна тригодишна гаранция от 100 000 км, която по избор може да бъде удължена до шест години и 160 000 км. при допълнително заплащане .