Ford представи своите бизнес данни за първото тримесечие на 2023 г., като ги раздели за първи път на трите основни бизнес единици Ford Blue (автомобили с вътрешно горене и хибриди), Ford Model e (електрически превозни средства) и Ford Pro (товарни превозни средства). Въпреки това се очаква бизнесът с електрически автомобили да бъде печеливш още през 2024 г.

Докато Ford Blue и Pro вече са печеливши, Ford Model e, който беше отделен в отделна бизнес единица през март 2022 г., отчете тримесечна загуба от 722 милиона щатски долара, което се равнява на 654 милиона евро. За цялата 2023 г. Ford очаква загуба от 3 милиарда долара (2,7 милиарда евро) за своя бизнес с електрически превозни средства. Въпреки това, Ford казва, че планира да излезе на рентабилност с първото си поколение електрически превозни средства до края на 2024 г.

И в трите подразделения печалбата за първото тримесечие преди лихви и данъци е 3,4 милиарда долара (3,1 милиарда евро), като отчете нетен доход от 1,8 милиарда долара (1,6 милиарда евро). Първото тримесечие на 2022 г. все още показа нетна загуба от 3,1 милиарда долара, след като бранда регистрира обезценка от милиарди долари за акциите си в стартиращия EV Rivian – оттогава Ford продаде голяма част от своите акции на Rivian.

Ford вече многократно подчерта, че ще понесе милиарди загуби от преминаването към електрическа мобилност – наред с други неща, защото огромните разходи за развитие и преустройство на фабриките бяха компенсирани само от ниски продажби за момента. По-конкретно, продажбите през първото тримесечие на 2023 г. бяха около 700 милиона евро за Ford Model e, в сравнение с 25,1 милиарда долара за Blue и 13,2 милиарда долара за Ford Pro.

Само ходът за разбивка на тримесечните резултати по трите най-важни бизнес звена се счита за прелом в 120-годишната история на компанията: досега компанията разбива бизнес цифрите си по региони. С новата разбивка бордът около главния изпълнителен директор Джим Фарли иска да покаже на инвеститорите как компанията се подготвя за новата конкуренция и трансформацията към електрически задвижвания – началните разходи за производство на електрически автомобили трябва да бъдат представени прозрачно по този начин, а не компенсиране в общия баланс на компанията.

Създаденото звено за eMobility Ford Model e трябва да работи като стартиращо предприятие, както от компанията подчертава в съобщението. В конферентния разговор за тримесечните печалби Фарли и финансовият директор Джон Лоулър посочиха, че всички стартиращи компании губят пари в началото, от Amazon до Tesla. Лоулър повтори мнението си, че вижда Ford Model e на път да излезе на печалба през 2024 г.

Освен това, на фона на увеличаването на производството на обемните E модели в САЩ, автомобилния гигант отвори книгите за поръчки за своя технически подобрен Mustang Mach-E, като отново намали цените на модела. Те паднаха с $3,000 или $4,000 в зависимост от варианта и сега започват от $42,995. Това е второто намаление на цените в САЩ за Mustang Mach-E тази година след януари. Mustang Mach-E отговаря на условията за данъчни кредити в САЩ от $3750 през 2023 г. съгласно Закона за намаляване на инфлацията.