Един ден онзи нов Форд на алеята ви може да се качи и да изчезне сам, ако не платите.

-Ford е подал патент в USPTO за системи и методи, които помагат при отнемане на превозно средство, както за първи път беше съобщено от The Drive.
-Една от системите, описани в патента, позволява на автономно превозно средство да се върне обратно.
-Други методи предполагат ограничаване на функциите на превозното средство (климатик, електрически прозорци, електрически седалки и т.н.) и дори блокиране на провинилите се собственици в техните превозни средства.

Неплащането на вноските по лизизнга може да стане много по-трудно в бъдеще, особено ако превозните средства един ден могат да се върнат обратно. С технологиите за автономно шофиране, които вероятно ще станат все по-разпространени през следващите години, всичко, което е необходимо, е автомобилен производител да въведе система, при която тази нова кола, камион или SUV, паркирани на алеята ви, могат да се отдалечат, ако не платите.

Досега никой не е. Въпреки това, Ford може да изиграе връзка въз основа на колаборацията си със Службата за патенти и търговски марки на Съединените щати (USPTO), което описва система за самовъзстановяване заедно с други последици, свързани с лизинга . Ford за първи път подаде патента в USPTO през 2021 г., но той не беше официално публикуван до миналия четвъртък .

Пич, къде ми е Форда?

Както вече споменахме, най-стряскащите подробности, описани в документацията, се отнасят до автономни и полуавтономни превозни средства, които могат да се върнат обратно. За превозни средства, оборудвани с последното, те могат просто да се преместят на кратко разстояние до място, където могат да бъдат теглени по-лесно. За превозни средства с по-напреднали автономни технологии, те могат да се придвижат сами до кредитиращата компания или лизинг партидата. В ситуации, в които репо системата на Ford си кореспондира със заемодателя и определя, че пазарната стойност на автомобила не си струва цената на обратното притежание, той може сам да отиде направо на бунището.

Някои от другите последици на Ford, свързани с лизинга, не стигат толкова далеч, че да карат хората да гледат как техният безпилотен F-150 Lightning се движи директно към трошачката в Uncle Tony’s Salvage. Те също така действат като ранни предупреждения и заобиколни решения за хора, които притежават превозни средства без автономна технология или в случаите, когато превозното средство е паркирано в гараж или по друг начин не може да се отдалечи или да бъде достъпно от камион за теглене.

Те могат да бъдат толкова опростени, макар и вбесяващи, като деактивирането на определени функции на автомобила. В началото функциите за удобство като климатик, круиз контрол, електрически седалки, електрически прозорци или радиото може да бъдат деактивирани. Друг метод е описан като възпроизвеждане на дразнещи и непрекъснати звуци през стерео системата. Веднага се сетихме за сцената на Джим Кери с „най-досадния звук на света“ от „Глупав ,по-глупав“. След това те могат да ескалират до ограничаване на функциите за достъп или управление на превозното средство. По същество , лизинг системата на Ford може да обездвижи колата, камиона или SUV и дори да заключи собственика.

Как да избегнем тези последиц?

Струва си да се отбележи, че документацията подробно описва стъпките, които ще бъдат предприети, преди да се извърши автоматично възстановяване на собствеността. Например, поредица от съобщения ще бъдат изпратени между кредитодателя и собственика с просрочени плащания, които след това ще имат определено време, за да отговорят по съответния начин. Споменава се, че хората с финансови затруднения може да са в състояние да изработят план за плащане със своя кредитор, за да избегнат неустойки, свързани с лизинга .

Засега всичко, което се потвърждава от патентната заявка на Ford, е, че компанията поне се захваща с идеята за самостоятелно отнемане на автомобили. Макар да звучи правдоподобно, че по-автономните технологии за шофиране стават по-добре интегрирани и по-често срещани, по-рано бихме очаквали превозните средства да бъдат отнети от разстояние чрез деактивирани функции или чрез обездвижване. От друга страна, трудно е да се предвиди бъдещето.