General Motors се подготвя за завръщането си в Европа с гама от електромобили. Cadillac Lyriq може да бъде сред първите, които ще стъпят на пътя там, тъй като автомобилният производител се готви да започне продажбите на EV в Европа тази есен. Но само в някои страни.

Европейският президент на General Motors, Jaclyn McQuaid говори пред Automotive News Europe, потвърждавайки слуховете. Въпреки че тя не уточни къде точно марките на GM ще предлагат своите електрически автомобили, запознати очакват първите пазари да бъдат скандинавските страни – по-специално Норвегия, Швеция, Дания и Финландия.

Все още не е ясно кога точно ще започнат продажбите, но есента е точно зад ъгъла. Също така не се споменава дали или не (или кога) електрическите автомобили на General Motors ще започнат да се движат до клиенти в други европейски страни.

General Motors все още не е публикувал списък с автомобили, които ще преминат през езерото. Въпреки това, според гореспоменатия източник, Cadillac Lyriq със сигурност ще направи разрез. В САЩ се продава за около 60 000 долара (около 55 000 евро). Той има батерия от 100 kWh на борда и се очаква да покрие еквивалента на около 483 километра с едно зареждане.

Inside EVs смята, че някои по-малки модели също могат да отговорят на търсенето в Европа, като Chevrolet Equinox EV, компактен кросоувър и средния размер Chevrolet Blazer EV. И двете ще стартират в САЩ тази година.

Остава въпросът: ще се опита ли GM да пусне на пазара своите по-големи електромобили в Европа – т.е. своите електрически пикапи? Те със сигурност биха се харесали само на клиентска ниша. Въпреки това, Ford току-що пусна своя F-150 Lightning в Норвегия, така че изглежда има известен интерес към този тип превозно средство.

General Motors се готви да се завърне на европейските пазари от 2021 г. Първата стъпка беше направена през ноември 2022 г., когато Маккуейд беше назначена за президент и главен изпълнителен директор на GM Europe и създаде своя офис в Цюрих. Производителят напусна Европа през 2017 г., когато продаде Opel на PSA, която по-късно стана Stellantis. Завръщането на стария континент очевидно може да помогне на GM да увеличи продажбите.