Пълноразмерен електрически SUV и мощен спортен автомобил трябва да покриват всички бази

Ако корейският автомобилен производител Genesis е доказал нещо през последните години, то е, че е тук, за да служи. Досега неговите предложения бяха тежки в луксозния отдел, но визията му за бъдещето ще донесе топлината с концепцията GV60 Magma. И ще охлади нещата с изцяло електрическата концепция за луксозен SUV Neolun.

Neolun е най-доброто нещо на Genesis, което сме виждали от компанията досега. Като се основава на подчертано корейския етос на гостоприемство и стил, като същевременно черпи от класически елементи. Името съчетава латинското „luna“ и гръцкото „neo“ за името, което означава „нова луна“. Някъде вашият професор по класика има припадък.

Минималистичният дизайн на SUV е плавен и отчетлив. Позволявайки на характерните светлини на Genesis да говорят всичко. Най-забележителното е използването на врати за автобуси, премахване на B-колоната на автомобила и представяне на интериора като фоайето на гранд хотел.

Вътре има плюшен интериор с лъчиста отоплителна система по целия под и нагревателни филми, приложени към различни елементи. 

Ако развлеченията в колата не са на ниво, пътниците могат да прибегнат до класическото умение за разговор. А сега водачът може да се включи с въртяща се предна седалка. Без съмнение това е предназначено за стационарни моменти или в някакво оптимистично бъдеще за самостоятелно шофиране.

Но това е чиста функция, която прави кабината на Neolun по-представителна и приветлива.

По-близо до нашата реалност е концепцията GV60 Magma, най-новото превозно средство, включено в програмата Magma, възгледът на Genesis за съчетаване на лукс с производителност, като М дивизията на BMW или Mercedes-AMG. Концепцията е базирана на GV60, първият електрически модел на марката и предлага редица подобрения както във формата, така и във функцията.

По-нисък, по-широк преден въздухозаборник дава на спортния GV60 по-добра аеродинамика заедно с по-добро охлаждане на батерията, плюс допълнителни канарди са добавени, за да осигурят на предния мост повече притискаща сила. По-широките калници и изходите на рулевата рубка помагат за охлаждане на спирачките, като същевременно побират по-широките, по-ниски елементи на окачването. Перките на покрива и модифицираното задно крило допълват всички аеро настройки.

Genesis не е заявил дали GV60 Magma Concept включва повишена мощност на двигателя, но казва, че концепцията ще има „достатъчна мощност“, така че ще оставим въображението си да се развихри с това. Така или иначе, оранжевата боя Magma трябва да е повече от достатъчна, за да изкрещи, че този Genesis не е само на партито за скаридите, той дойде да танцува. Всеки, който е любопитен да види концепциите, може да посети Международното автомобилно изложение в Ню Йорк или в Genesis House, специализирания център за гостоприемство и ресторант на марката в Манхатън.