Honda представи втория си електрически модел за европейския пазар. e:Ny1 е изцяло електрически компактен SUV, базиран на новоразработената платформа на бранда с преден двигател e:N Architecture F. Електрическият мотор произвежда 150 kW и е съчетан с 68,8 kWh батерия, което позволява на EV да достигне до 412 километра с едно зареждане, според WLTP.

„Интелигентното опаковане на компонентите на електрическото задвижване“ предлага „забележително вътрешно пространство и комфорт“. I.e. разполага с 15,1-инчов сензорен екран, коментират от Honda множество опции за съхранение и безжично зареждане за ръчни устройства. Самото превозно средство може да се зарежда от 20 до 80 процента (DC бързо зареждане) за 45 минути.

Все още няма информация за датата на пускане на пазара и цените на e:Ny1. Той обаче ще допълни BEV портфолиото на автомобилния производител в Европа, което досега се състои само от малкия автомобил Honda e.

„E:Ny1 е логичната следваща стъпка в нашето пътуване по електрификация в Европа“, казва Том Гарднър, старши вицепрезидент в Honda Motor Europe. „Този най-нов SUV е пример за ангажимента на Honda към електрификацията и е последната стъпка в пътя на Honda към електрификацията.“

Honda представи и шестото поколение на своя най-продаван SUV модел CR-V. Новият CR-V ще бъде пуснат в Европа по-късно тази година не само като пълен хибрид (e:HEV), но за първи път и като plug-in хибрид (e:PHEV) с чисто електрически пробег от 82 километра .

Преработеният CR-V идва с „40 мм по-дълго междуосие [toht] позволява 16 мм повече пространство за краката отзад и 18% повече багажен капацитет“, пише Hond в своето изявление. Автомобилът е и първият, който включва новата многопосочна система за безопасност и подпомагане на водача на Honda „Sensing 360“.

И ако това не бяха достатъчно презентации, Honda има още едно: новолансираният SUV ZR-V има за цел да затвори разликата между HR-V и CR-V и ще бъде наличен като пълен хибрид в Европа от есента на 2023 г.

През януари Honda обяви създаването на ново подразделение, за да укрепи своя бизнес с електрификация в рамките на организационната си структура и да ускори развитието. Както беше съобщено, Honda иска да пусне 30 електрически модела в световен мащаб до 2030 г. и разчита на три специални EV платформи.