Kia ще започне производството на новия си електрически модел EV9 в Южна Корея през първата половина на 2023 г. Според доклад в The Korea Herald, автомобилният производител е постигнал споразумение с профсъюза на металургите в страната.

Според доклада, Kia EV9 ще се произвежда в завода на компанията в Gwangmyeong, в провинция Gyeonggi-do. Предварителните поръчки за Kia EV9 в Южна Корея са планирани да бъдат отворени през април. Както беше съобщено, Kia ще представи официално EV през първото тримесечие на 2023 г. Концепцията на големия SUV беше обявена за първи път през ноември 2021 г.

EV9 може да слезе от производствената линия в новия американски завод на Hyundai Motor Group в Джорджия от 2025 г. Строителството на завода започна през октомври 2022 г.

Първите подробности за вариантите на задвижване и цените за EV9 изтекоха през януари. Може да има до пет опции за оборудване с обхват от 220 до 290 мили (354 до 467 километра), които могат да се продават за 56 000 и 73 000 долара в САЩ. Вариантите със задвижване на задните колела могат да имат изходна мощност от около 150 kW. Вариантите със задвижване на четирите колела могат да имат мощност от около 300 kW.

Според The Korea Herald още два електрически модела на Kia също ще влязат в производство в южнокорейския завод в Gwangmyeong през следващата година. Инсайдери от индустрията казват, че това може да са EV3 и EV4.

На всичкото отгоре Kia също така планира да построи завод за „целеви превозни средства“ (PBV) с капацитет от 150 000 единици в Hwaseong, също разположен в провинция Gyeonggi-do. Според Kia в средносрочен до дългосрочен план такива превозни средства няма да бъдат изграждани на базата на съществуващи модели, а на специална платформа за е-скейтборд. Производителят планира да започне строителството през първата половина на 2023 г. и търговското производство през втората половина на 2025 г. Първоначално заводът трябва да може да произвежда 100 000 автомобила годишно. В зависимост от търсенето Kia може също така да увеличи производството в завода до 150 000 единици годишно.