За да помогне на новата Kona да достигне следващото ниво, Hyundai увеличи размера на второто поколение EV, което го прави един от най-големите малки SUV, налични в най-популярния сегмент в Европа.

Първото поколение изцяло електрическа Kona на Hyundai надмина очакванията. Миналата година малкият SUV беше номер 9 по продажби в Европа.

Въз основа на това представяне, корейският автомобилен производител е поставил още по-високи цели за модела от второ поколение, който пристига по-късно тази година.

Главният изпълнителен директор на Hyundai Europe Майкъл Коул каза, че очаква електрическата Kona да представлява 60 процента от продажбите на моделната линия, която ще включва двигатели с вътрешно горене и напълно хибридни варианти.

Това би било рязко увеличение от сегашната електрическа Kona, която представляваше приблизително 40 процента от продажбите на моделната линия през 2022 г., според данни на изследователя на пазара Dataforce.

Топ 10 на най-продаваните електромобили в Европа

Топ 10 на най-продаваните електромобили в Европа
Топ 10 на най-продаваните електромобили в Европа

За да помогне на новата Kona да достигне следващото ниво, Hyundai увеличи размера на второто поколение EV, отговаряйки на търсенето на клиентите за повече вътрешно пространство, което го прави един от най-големите малки SUV, налични в най-популярния сегмент в Европа.

С дължина от 4355 мм – 175 мм (около 7 инча) по-дълъг от своя предшественик – новият Kona EV надминава конкуренти като Dacia Duster (4341 мм), Peugeot 2008 (4300 мм), както и водещия в сегмента Volkswagen T- Roc (4236 mm).

„Клиентите ни поискаха повече вътрешно пространство и по-широка задна врата. Доставихме, като удължихме междуосието с 60 mm, както и го направихме с 25 mm по-широк и с 20 mm по-висок“, каза ръководителят на дизайна на Hyundai SangYup Lee пред Automotive News Europe на медийния обяд за моделното семейство в Берлин миналия месец.

Лий каза, че дизайнът на новата Kona е нарочно много различен от чистите, остри линии на Ioniq 5 среден SUV и гладкия Ioniq 6 среден седан.

„Както на шахматна дъска, всяка фигура има много уникален дизайн, но заедно те правят пълен екип“, каза Лий.

Въпреки закъсненията, причинени от глобалния недостиг на полупроводници, Hyundai поддържа шестгодишен жизнен цикъл на своите модели, което е една година по-малко от повечето марки.

Първото поколение Kona дебютира като модел с вътрешно горене в средата на 2017 г., последван от напълно електрическия вариант 18 месеца по-късно.

Hyundai ще намали времето за забавяне с версията с вътрешно горене на Kona от второ поколение, която ще бъде пусната в продажба в Европа следващия месец, последвана с четири месеца закъснение от варианта, захранван от батерии.

И двете производни на автомобила бяха показани на събитието, въпреки че Hyundai не сподели европейски спецификации за версията с вътрешно горене. Hyundai ще предложи и Kona с пълно хибридно задвижване.

Мултиенергийният нов модел пренася архитектурата K3 от своя предшественик, който предлага 400-волтова електрическа архитектура. За сравнение, Ioniq 5 и 6 използват E-GMP (Electric Global Modular Platform) на Hyundai, която има 800-волтова електрическа архитектура, което води до по-бързо време за презареждане.

Hyundai каза, че са необходими 41 минути за зареждане на новата кона от 10 процента до 80 процента с помощта на бързо зарядно устройство, докато за да направите същото с Ioniq 5 отнема по-малко от 20 минути.

Hyundai проектира първата версия на Kona, захранвана с батерии, която е аеродинамична, за да увеличи обхвата. Тази тенденция продължи с новата Кона, която има коефициент на съпротивление от 0,27, спрямо 0,29 за своя предшественик.

Ръководителят на дизайна на Hyundai SangYup Lee (вмъкване, вдясно) е особено горд от така наречените Pixelated Seamless Horizon Lamps на новата Kona, които придават на EV светлинен подпис, който преминава от едната страна на предната част до другата.
Ръководителят на дизайна на Hyundai SangYup Lee (вмъкване, вдясно) е особено горд от така наречените Pixelated Seamless Horizon Lamps на новата Kona, които придават на EV светлинен подпис, който преминава от едната страна на предната част до другата.

Новият модел също използва активни въздушни клапи отпред, за да намали въздушния поток, когато не е необходим за охлаждане. Лий каза, че тази функция не е много често срещана при малки SUV автомобили.

Лий е особено горд с така наречените Pixelated Seamless Horizon Lamps на новите Kona. Това е една линия от светодиоди, която преминава от едната страна на предната част на колата до другата страна. Същото важи и за задната част, придавайки на малкия SUV уникален светлинен подпис.

Вътре в колата селекторът на скоростите на колата с превключване по проводник е преместен от централната конзола зад волана, което позволява повече място за съхранение в зоната на конзолата, която включва сгъваеми държачи за чаши и може да побере големи чанти.

Новата Kona може да се заключва, отключва и стартира чрез Digital Key 2 Touch, използвайки комуникация в близко поле (NFC) на смартфони или смарт часовници.

Новата Kona, захранвана с батерии, ще продължи да се предлага в две конфигурации.

Вариантът на стандартната гама се предлага с 48,4-киловатчаса батерия, съчетана с електрически мотор от 114,4-киловата (156 к.с.). Обещаната производителност е 15,7 kWh консумация на енергия на 100 км и пробег от 342 км, базиран на стандартите WLTP.

Вариантът Kona за дълги разстояния съчетава батерия от 65,4 kWh с двигател от 160 kW (218 к.с.). Обещаната производителност е 15,1 kWh/100 км и пробег от 490 км.

Всички версии на новата изцяло електрическа Kona ще се произвеждат във фабриката на компанията в Носовице, Чехия. Преди това Hyundai произвеждаше електрически модели Kona с десен волан в Улсан, Южна Корея, където ще продължат да се произвеждат всички Kona, задвижвани с вътрешно горене.

С комбинирани продажби от 99 703 единици, Kona беше модел номер 2 по продажби на Hyundai пред компактния SUV Tucson миналата година. Разбито по-нататък, неелектрическата Kona беше номер 3 по продажби на марката, а електрическата Kona беше номер 6 в списъка (вижте таблицата по-долу).

Топ 10 на Hyundai
Моделната линия Kona беше номер 2 по продажби на марката с комбинирани продажби от 99 703. Тази диаграма разбива продажбите на Kona за EV и не-EV варианти