Миналата година беше продаден само Emira, производството на Lotus спадна с 62 процента на годишна база

Lotus отчете загуби от £145 милиона за календарната 2022 година, показват отчетите на фирмата. ъъ оо

За 12 месеца Lotus продаде само 567 автомобила, което е с 62% по-малко от рекордните продажби на дребно от 1566 единици през 2021 г., според документите в Companies House.

Lotus обвини цифрите за „производствени проблеми“ и проблеми с веригата за доставки през втората половина на годината, но настоява, че сега е на път за нова рекордна година през 2023 г.

Междувременно стотици работни места в Lotus са застрашени, като компанията, собственост на Geely, се стреми да реорганизира работната си сила, нещо, което настоява, че не е свързано със загубите.
Говорител потвърди пред TopGear.com, че инженерните и администраторските роли са сред рисковите, но производствените работни места няма да бъдат насочени.

„Предложението на Lotus Cars за реорганизация на бизнеса е да гарантира, че е налице правилната организационна структура, за да постигнем нашите бизнес цели и да изградим силно, устойчиво бъдеще“, се казва в изявление на компанията. „Това включва преструктуриране на работната сила, което може да доведе до загуба на до 200 работни места.

„Когато е възможно, ще се стремим да подкрепим преразпределението на персонала и планираме да търсим начини за запазване на специфични умения и знания в рамките на бизнеса, въпреки предложените съкращения. Ние вярваме, че това е жизненоважно, за да гарантираме, че организацията е по-икономична и по-конкурентоспособна в дългосрочен план. срок.

„Обединеното кралство е сърцето на нашите операции за спортни автомобили, фокусирани върху производството на водещи в класа превозни средства и иновативни инженерни решения. Ще продължим да концентрираме усилията си върху производството на спортния автомобил Emira и хиперавтомобила Evija, като 2023 г. ще бъде рекордна година за производство на превозни средства, преди да насочим вниманието си към нашите бъдещи EV спортни автомобили.

„Освен това, нашите акционери са поели ясен ангажимент, че Обединеното кралство, след като е инвестирало над £500 милиона в научноизследователската и развойна дейност и операциите на Lotus Cars в Обединеното кралство и е създало много нови работни места в новата ни централа в Лондон, както и в Норфолк и това показва, че дългосрочен ангажимент към марката в Обединеното кралство.“

Производството на Elise, Exige и Evora приключи преди две години, докато новият спортен автомобил Emira се появи едва миналата година. Първият електрически автомобил на Lotus – хиперавтомобилът Evija – все още не е влязъл в производство, въпреки че SUV Eletre вече е на пазара.