С повече броня и кутия на покрива, може ли този концептуален рендер да се превърне в следващия голям суперавтомобил, превърнал се в рали-рейдър?

Офроуд суперавтомобилите отбелязаха значително завръщане към формата си през 2023 г..С пускането на пазара на Porsche 911 Dakar и Lamborghini Huracan Sterrato .Но какво ще стане, ако съществуваше трета опция? Да кажем, Maserati MC20 , което е преминало през училището за лудост в 3D моделирането на Сийм Парн?

Да започнем със значителната и изцяло дигитална защита на дъното. Отпред това означава ревизирана предна броня с малко облицовки.По-малко агресивен преден капак и чифт квадратни куки за теглене.Когато шофьорът се нуждае от спасяване от свръхамбициозния им подход.

По протежение на хълбоците, облицовката продължава през двата арки на колелата и се среща в средата с подсилени странични прагове. Оригиналните сплави остават, но вероятно ще трябва да бъдат сменени.Ако MC20 Dakar някога направи скок от дигитална фантазия към реална пясъчна буря. Steelies, някой?

Отзад, дифузьорът също е преработен, докато миниатюрното крило е боядисано, за да съответства на новата броня. Изглежда чисто. Здрав. И може би донякъде трудно да се види отзад.Какво със задните прозорци, скрити зад затворен щит, за да се ограничи видимостта до четири процента. Има и някаква квадратна кутия отгоре с допълнителни светлини, завинтени отпред. Странна измишльотина за добавяне към кола за рали рейд.

Няма информация за някакви теоретични механични промени, така че очакваме 621 к.с. и 538 lb ft въртящ момент на MC20 да бъдат запазени.Въпреки че осемстепенната трансмисия вероятно ще разпредели тази мощност .На теория – към четирите колела, а не само към задните две. По дяволите, той съществува само в дигиталната сфера, така че може да се захранва и от космически викинг, владеещ магически чук.

Което със сигурност би превърнало тройния тест между този и двата му естествени съперника в нещо като задължителен за гледане. Някой има ли свободен затворен рали етап?