И защо има изскачащи фарове? „Изглежда страхотно.“ Считайте това за своя формуляр за поръчка

Автомобилна компания разкри ексклузивно как иска да създаде… нова кола. Шокиращо разкритие, да, още повече тук, защото колата, която тази автомобилна компания наистина иска да построи, е вдъхновена от истинска японска икона.

Добре дошъл отново, Mazda RX-7 . Как ни липсваше.

„RX-7 беше нашият най-голям източник на вдъхновение“, каза главният дизайнер на Mazda Масаши Накаяма пред TG за великолепната концепция Iconic SP, представена за първи път през октомври 2023 г. на Japan Mobility Show .

„Надяваме се, че хората ще си спомнят RX-7, когато го видят.“ Свършена работа, ние предлагаме: концепцията Iconic SP умело възприема силуета на 7 и прилага напълно модерна, изцяло преосмислена на Mazda. Като една от малкото автомобилни компании, предлагащи наистина чист дизайн, SP е наистина, наистина добър.

„Дизайнът на Mazda трябва да предизвика нещо дълбоко в съзнанието ни“, добави Накаяма-сан. „Не е въпрос на логика. Най-лесно е да мислим за това от гледна точка на дете. Мисля, че има тип дизайн, който е най-привлекателен за децата.

„Вземете например коли играчки. Децата обикновено гледат колите играчки отвисоко и коя кола има най-привлекателна форма, тя ще им хареса. Когато погледнете тази кола отвисоко, формата е наистина поразителна.“

Има наистина страхотна актуализация и на изскачащите фарове на 7, нещо, което Nakayama-san беше категоричен, че трябва да остане. „Веднъж някой ме попита защо фаровете се отварят нагоре. Отговорът, който им дадох беше „защо не“. Изглежда страхотно, нали?

„Обясних, че е извън логиката. Това е видът дизайн, който Mazda ще преследва. Дизайни, които наистина резонират в сърцата ни.“

Това, което резонира под този дизайн, е… промяна в задвижването на MX-30 . Mazda каза, че се предлага 365 к.с. чрез роторен  двигател и електричество. Точно както при MX-30, въртящият се зарежда батерията, която разбира се захранва задните колела на автомобила и ни казаха, че двигателят е монтиран добре и ниско в центъра на автомобила.

„RX-7 беше пуснат на пазара с крилатата фраза „проектиран от ротационен“, каза Накаяма-сан. „Ротационният двигател е това, което го направи възможно. Имайки това предвид, нашият дизайн включва много мотиви, подобни на RX-7.