Първото поколение беше почти успешен експеримент, Mercedes A-Class W169 попадна в целта. Второто поколение A-Class дойде с толкова много технологии и толкова висок стандарт на качество на интериора, че беше трудно да се разграничи A-Class от C Class. И тук идва неговият основен проблем: оборудван е като C класа, луксозен е като C клас и струва почти колкото C класа.

Mercedes A Class W169 – официалната кола „Няма да го направя отново“.

Mercedes се вслушва внимателно в своите клиенти и доставя точно това, което искат. Луксозен, комфортен, малък и надежден автомобил. По принцип градска С класа.И как се справи A Class W169?
Същото като B Class, с който е тясно свързан. Много лошо. Освен таксиметрови шофьори и няколко сноба, тази кола нямаше много клиенти, което е една от причините употребявана A класа W169 да е толкова евтина. По принцип хората, които имаха пари от Мерцедес, си купиха направо C класа, а хората, които искаха супермини, не бяха готови да дадат допълнителни пари само защото на него пише Mercedes. Но наистина ли си струва да си купите A-Class W169 в наши дни?

Mercedes A Class W169 Двигатели


Бензин

  • 1.5 MPI от 70 и 95 конски сили – Старият M166 беше заменен от превъзходния M266, споделен с B Class. Разработен специално за тези два автомобила поради сандвич конструкцията, двигателят е прост и надежден. Има един специфичен проблем, но дори и там не е свързан с реалната надеждност.
  • 1.7 MPI от 85, 116 и 118 конски сили – До момента най-балансираният двигател за Mercedes A Class 169, този двигател предлага най-доброто съотношение мощност-икономичност-надеждност. И икономията на гориво е доста важна за това поколение A Class, защото няма къде да монтирате LPG резервоар.
  • 2.0 MPI от 100, 136, 193 и 196 конски сили – бих препоръчал този двигател, тъй като е същият M266. Освен че основното притеснение при този двигател е работен обем от 2034 кубически сантиметра. Това означава, че в повечето европейски страни данъците ще са доста високи, тъй като е с капацитет над 2 литра. И сериозно, който със здрав разум гледа А класа и си казва „Мммм, да, перфектната кола за 200 конски сили“

Дизел

2.0 CDI от 60, 80, 82, 109 и 111 конски сили – Същият стар стар двигател. Надежден и икономичен, но наистина ли искате дизел А клас? Този дизелов двигател трака толкова лошо, че ако седите в задръстване с отворен прозорец и без колан, имате всички шансове да бъдете изхвърлени през прозореца само от треперенето на двигателя. Не бих рискувал живота си за 1 литър спестен дизел на всеки 100 км. Като интересен момент, този двигател изобщо не се справя с кратки градски пътувания и ще развие проблеми с филтъра за частици и подгревните свещи.

Mercedes A Class W169 Общи проблеми

  • Както при първото поколение, един от основните проблеми са разходите за труд. Тъй като A-класата има сандвич конструкция (двигателят в случай на инцидент се плъзга под педалите и следователно под пътниците, така че да не получите бутало в ръцете си) и двигателите са разположени напречно. Единствените точки за достъп до тези двигатели са в областта на основната поддръжка, като например смяна на масло. При по-сериозни проблеми често двигателят трябва да бъде премахнат напълно.
  • Вторият проблем, наследен от първото поколение, е автоматичната скоростна кутия. Второто поколение B Class получи автоматична скоростна кутия 7G-Tronic, но това е все едно да кажеш, че не си се провалил на изпита с 3.6, а с 4.8. Малко по-добре е, но все пак не успяхте.
  • Няма храна без соя, няма списък без Hyundai i30 и няма ръждясал Mercedes 2005. Да, дами, господа, господа и всичко между тях, Mercedes A-Class W169 също страда от проблеми от страна на ръждата, този път в праговете на вратите.

Mercedes A Class W169 Заключение


Да, не изглежда като конвенционална кола, но ако искате Mercedes, който е евтин за закупуване и сравнително евтин за поддръжка, A-Class W169 може да бъде много добър избор. Ако VW Polo или Ford Fiesta са твърде евтини за вас, тогава A класа ще каже за вас, че имате добър вкус. Или че сте странни. Или много странно. Или може би просто сте видели A-класа на добра цена и не знаете дали да я купите или не.

Кой двигател препоръчвам? Подобно на B класа, ще препоръчам бензиновия M266, във версията 1,7 литра и 116 конски сили. Той има достатъчно мощност, за да ви преведе из града и има доказана във времето надеждност. Що се отнася до дизела, бих помислил повече дали искам да ме изхвърли през прозореца или не поради тракането на двигателя.