Електрическата концепция на Swoopy Merc прави 1008км при зареждане с ефективност от 12км на kWh.

Изцяло електрическият Mercedes Vision EQXX наистина е доста впечатляващ. Вече знаехме това, след като измина 1008 км шофиране с едно зареждане от Зинделфинген до Касис.Последвано от второ пътуване от 1202 км от Унтертюркхайм до Силвърстоун .Но сега той абсолютно разби рекорда си за ефективност при друго мега пътешествие.

Този път пътуването беше 1010 км от Рияд, Саудитска Арабия до новия шоурум на марката в Дубай. Да, точно през Арабската пустиня с околни температури до 34 градуса. 

Сега ще забележите, че това не е толкова далеч, колкото предишното рекордно пускане.Но този път EQXX пристигна на местоназначението си с 308км обхват, който все още остава в батерията му от близо 100kWh. Това е така, защото през 14 часа и 42 минути пътуване (което включваше 1 час и 57 минути неподвижно време на граничния пункт и за смяна на шофьори).

EQXX достави доста забележително 12км на kWh.

Като цяло, повечето производствени електромобили, които тестваме тук, записват между 3,0 и 8,0 км на kWh.А при движението си до Силвърстоун EQXX успя да постигне 12км. И не беше като шофьорите в пустинята да се мотаят наоколо .Този път EQXX записа средна скорост от 67 км в час и максимална от 140км в час. Климатикът също беше включен през цялото време с близката до производство „термопомпа с много източници“ на Merc.Която вършеше чудеса за намаляване на въздействието върху енергийната ефективност.

Слънцето също даде шанс на Mercedes да тества правилно соларния покрив на EQXX. Не получавайте тази възможност често в Силвърстоун. Казаха ни, че 117-те слънчеви клетки на покрива са позволили на EQXX да възстанови 1,8kWh мощност по време на пътуването.Като мозъкът на автомобила им казва къде да паркират, за да се изравнят най-добре със слънцето. Умен е.

EQXX вече е изминал общо 23335 км по време на живота си на тестване. И ние все още се надяваме, че хлъзгавият дизайн с коефициента на съпротивление от 0,17 ще се превърне в някакъв вид автомобил с ограничено производство. Направи го, Мерцедес…