КЪМ КОЯ КАТЕГОРИЯ ПРИНАДЛЕЖИ PEUGEOT 408?

В наши дни повечето автомобили идват със свързано приложение за телефон. Обикновено са малко, ъъъъ, скапани. Почти непреодолима грешка да накарате колата да се свърже с вашия телефон. Освен това ползите са незначителни.

В повечето случаи можете да проверите дали колата е заключена и понякога наистина да заключите или отключите. Можете да парфирате клаксона дистанционно, ако сте го загубили на паркинг. Може би дистанционно четене на нивото на горивото в резервоара и пробега. И понякога изпращайте дестинация до колата от телефона си, която сте копирали от уебсайт, имейл или текстово съобщение.Което е по-бързо от натискане на сателитната навигация на таблото, когато искате да тръгнете. Но всичко това донякъде не променя живота.

Не съм сигурен, че приложението на Peugeot може да прави дори тези неща. Въпреки принудата ми да го изпробвам, не успях. Преминах през сложната бъркотия за създаване на онлайн акаунт и въвеждане на VIN номера и задаване на парола и посочване на вътрешния ми крак и бла-бла, но не проработи. Постоянно ми казваше да опитам отново по-късно.

Попитах Peugeot и се оказа, че да опитам отново по-късно би било загуба на време. 

Колата всъщност не ми принадлежи, така че – разбираемо – системата е настроена така, че да попречи на необвързани потребители да отключват коли от телефоните си. Защо приложението не ми каза, че не отговарям на условията, а не просто ме изпрати в цикъл „опитай отново“. Което аз глупаво влязох, пренебрегвайки дефиницията на Айнщайн за лудост: да правиш едно и също нещо многократно и да очакваш различен резултат. Предполагам, че се надявах на резултат от Робърт Брус: ако отначало не успеете, опитайте, опитайте, опитайте отново.

Има едно солидно изключение от правилото, че не е нужно да се занимавате със свързани приложения. Когато колата е електрическа, наистина трябва. Ако зареждате публично, можете да знаете кога батерията е пълна и също така да проверите дали зарядът е все още продължава правилно. Не е неизвестно при зарядно устройство с постоянен ток някой мошеник да натисне бутона за спиране на зарядния пост.

През последните четири месеца, в които използвах Peugeot 408, почти спрях да се чудя към коя категория автомобили принадлежи каросерията му. Дали е кросоувър или хеч няма значение, стига да не се вози като неудобно висока кола. Не става. Онзи ден излязохме от входната врата и детето ми каза: „Тате има две пежота“. Проницателно и разбираемо наблюдение, но грешно. Някой беше паркирал Cupra Formentor до 408 и двамата имат почти идентични силуети. И все пак единият е рекламиран като купе-кросоувър, а другият като висок хечбек.

Citroen C5 X е подобна идея, макар и с приятно мек акцент върху комфорта. Не са много повече. Странно, 408 ми напомня на BMW 3 Series GT, което някога съм карал. Не е добра поличба за Peugeot, тъй като BMW (и неговите клиенти) се отказаха от това след едно поколение.