Porsche ще произвежда предстоящия електрически Cayenne с батерии в мултибрандовия обект на Volkswagen Словакия в Братислава. И двата варианта с двигател с вътрешно горене и plug-in хибрид вече излизат от производствените линии там.

„Заводът в Братислава свърши изключителна работа през последните години и получи няколко награди“, казва Албрехт Раймолд, член на Борда на директорите за производство и логистика в Porsche. „Бъдещият Cayenne ще бъде първият изцяло електрически SUV, който ще се произвежда там.“

Производителят на автомобили пише в съобщението си за пресата, че заводът в Словакия „в момента се подготвя за началото на серийното производство на широко обновения нов Cayenne“. Porsche обаче не дава никакви подробности, например колко пари инвестира в надстройката или кога ще започне производството.

Следователно все още не е ясно кога точно ще бъде пуснат електрическият Porsche Cayenne. Въпреки това Porsche разкрива, че Cayenne ще стане четвъртата моделна серия с изцяло електрическо задвижване след Taycan (от 2019 г.), Macan (през 2024 г.) и 718 (от средата на десетилетието). Следователно слуховете за пускане на пазара през 2026 г. са реалистични.

Прецизен мощен лазер

Porsche наскоро обяви още един изцяло електрически SUV над Cayenne за втората половина на десетилетието, който ще се произвежда в Лайпциг. Новият електрически флагман трябва да бъде пуснат на пазара през 2027 г. и ще бъде седемместен луксозен кросоувър с възможност за офроуд.

Германският автомобилен производител има за цел да достави повече от 80 процента от новите си превозни средства като напълно електрически модели през 2030 г. Целта, подчертана наскоро на годишната пресконференция на компанията. След това Porsche каза, че през фискалната 2022 г. оперативният марж ще се повиши от 16 на 18 процента. За да разшири дългосрочните цели за възвръщаемост (с повече електромобили в портфолиото), Изпълнителният съвет стартира „Път към 20“, „амбициозна“ програма, която да гарантира целта на автомобилния производител от 20 процента печалба.