Porsche започна разработването на електрически Cayenne с батерии. Както при електрическия Macan обаче, моделът с двигател с вътрешно горене ще се предлага паралелно за момента.

Новината беше съобщена от британското списание Autocar, което пише, че електрическият Cayenne с батерии ще бъде пуснат на пазара през 2026 г. Подобно на електрическия Macan, чиято премиера е планирана за 2024 г., електрическият Cayenne също ще използва Premium Platform Electric (PPE) разработен съвместно с Audi. Macan ще използва батерия с общ капацитет от около 100 kWh и ще има задвижваща мощност от 450 kW. Напълно възможно е по-големият и по-високо позициониран Cayenne отново да надмине тези стойности.

Освен това, според информацията на Autocar, ще има още един паралел между Macan и Cayenne: електрическият Cayenne вероятно ще се предлага заедно с по-усъвършенствана версия на Cayenne с двигател с вътрешно горене, поне първоначално. Електрическият Cayenne вероятно също ще получи функции като банково зареждане, постоянно включени синхронни двигатели, както и управление на всички гуми и векторизиране на въртящия момент от Macan.

С Macan и Cayenne най-продаваната моделна серия на Porsche ще бъде електрифицирана. Най-голям дял заемат SUV моделите от няколко години, докато спортните автомобили и седаните изостават от Macan и Cayenne. Ето защо производителят също така планира нов електрически модел, който ще бъде позициониран дори по-високо от Cayenne: както беше съобщено, новият електрически флагман на Porsche ще последва през 2027 г. под формата на седемместен луксозен кросоувър.

Но другите серии модели също все повече се електрифицират: второто поколение на Taycan също е планирано за 2027 г. Други предстоящи електрически автомобили на Porsche включват електрическата Panamera и спортния автомобил Porsche 718 със средно разположен двигател, който, както вече беше официално потвърдено, ще ще се предлага изключително в изцяло електрическа форма от средата на десетилетието.