Skoda продължава напред със своите електрически планове: До 2026 г. чешката марка Volkswagen иска да увеличи гамата си от електрически автомобили до шест модела, включително четири напълно нови EV и два актуализирани варианта на семейството Enyaq iV.

Миналата година Skoda вече обяви три нови модела електрически превозни средства до 2026 г., включително малък автомобил, компактен SUV и седемместен SUV. Според сега представения план ще бъде добавен електрически имот.

Компактният SUV, за който Skoda сега потвърждава името на модела Elroq, трябва да бъде представен през 2024 г. Ревизираните варианти на Enyaq iV и Enyaq iV Coupé са планирани за 2025 г., както и електрическият малък автомобил на базова цена от около € 25 000, преди „просторният“ електрически седан и седемместният електрически SUV, базирани на шоу-кара Vision 7S, да последват през 2026 г.

Elroq – като електрически модел, името започва с „E“, наставката „-roq“ вероятно е избрана във връзка с модела Karoq с вътрешно горене – ще бъде позициониран под добре познатия Enyaq. Вместо да бъде на същото ниво като Enyaq с дължина 4,65 метра, моделът вероятно ще бъде в диапазона от 4,40 до 4,50 метра, като Karoq. Както споменахме, Elroq трябва да дебютира през 2024 г., така че вероятно все още ще се базира на познатата платформа MEB – ревизираният вариант MEB+ ще получи единичната клетка на VW в батерията, според по-ранни доклади, и това е малко вероятно да бъде налично преди 2025 г.

Ситуацията вероятно е подобна при фейслифта на Enyaq и Enyaq Coupé – остава да видим дали VW Group ще премине от MEB към MEB+ при фейслифт или само ще представи ревизираната платформа с нови модели. Но дори самият MEB вече има нови разработки, които могат да намерят своето място в двата варианта на Enyaq – като новия заден двигател APP550, 86 kWh батерия от VW ID.7 Pro S и 15-инчовия сензорен екран в интериора.

Известно е, че малката електрическа кола на Skoda е малък SUV. Въз основа на MEB Entry на проучването ID.2all са планирани две малки коли (VW ID.2 и Cupra Raval, и двете произведени в Seat в Марторел), както и два малки SUV от завода в Памплона – за тях се твърди, че да бъде модел на VW, вероятно наречен ID.2 X, и издънка на Skoda. По-рано се спекулираше, че този модел на Skoda ще се казва Elroq. Въпреки това, тъй като Skoda сега изрично се позовава на компактен SUV в това обозначение на модела и произведената в Испания Skoda очевидно е предназначена да бъде малък SUV, те всъщност са различни модели.

Засега се знае малко информация за комби модела – за който очевидно няма да има съответстващ e-седан. Самата Skoda заявява, че автомобилът ще бъде дълъг около 4,70 метра и е идеален за „семейства и компании“. Световната премиера е планирана за 2026 г., а стартът на производството и продажбите дори може да бъде малко по-късно – засега е потвърдена само световната премиера. Все още няма допълнителна информация за платформата – както MEB+, така и SSP могат да се използват през този период. Въпреки това, тъй като визуализациите, публикувани от Skoda, показват доста високо превозно средство по отношение на пропорциите, това може да е MEB+ – но това са чисти спекулации и не са потвърдени. Една от характеристиките на SSP се предполага, че по-плоските превозни средства отново са възможни, въз основа на MEB те се оказват доста високи – както показва например сравнението на ID.3 и Golf или ID.7 и Passat.

Седемместният SUV ще бъде дори по-голям от комбито. Тук Skoda посочва дължина от около 4,90 метра, което дори би надхвърлило леко добре познатия седан Superb с вътрешно горене. Поне в текущото изобразяване, както при Vision 7S, представен през 2022 г., задният прозорец е много стръмен, което трябва да осигури място за пътници 6 и 7 от една страна и голям багажник от друга. Отново, освен планираната световна премиера през 2026 г., няма допълнителна информация за платформата или технологията